Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Christina Åstrand

violin
1969
© Bjarne Stæhr

Christina Åstrand er på alle planer en uhyre bemærkelsesværdig og vidtfavnende violinist, hvad enten det er som solist, kammermusiker eller i DR Symfoniorkestret, hvor hun har fungeret som koncert­mester, siden hun i 1993 som bare 22-årig vandt konkurrencen om den eftertragtede plads. Hendes repertoire inden for både solokoncerter og kammerværker spænder fra de klassiske mesterværker til helt nutidig musik, og hun er kendt for sin altid spændende og personlige fortolkning.

Hun har uropført og indspillet adskillige violinkoncerter og er blandt de få violinister i verden, der mestrer György Ligetis violinkoncert. Hendes cd-indspilning med Ligeti og Nørgårds violinkoncerter med DR Symfoni­orkestret og Thomas Dausgaard blev i 2001 tildelt den fornemme franske pris ­Diapason d’Or.

Åstrand har gæstet mange symfoniorkestre, særligt i ­Norden, med store klassiske violin­koncerter, og især cd-indspilningen med violin­koncerter af Niels W. Gade, Lange-­Müller og Rued Langgaard har vundet stor international succes.

Ny musik har altid stået Åstrands hjerte nær: “Samarbejdet med nulevende komponister har altid interesseret mig, fordi det gør musikken levende og meningsfuld, når der pludselig bliver sat helt konkrete ord på. Jeg kan arbejde med nye klangfarver og spilleteknikker sammen med komponisterne, og inspirationen går begge veje. Dette arbejde har også kastet et helt andet lys over ‘den gamle musik’ for mig. En musik, der i starten af min karriere var forbundet med alt for mange dogmer og regler, hvilket gav mig en følelse af at være spærret inde i traditionen. I dag føler jeg mig fri, uanset hvilken musik jeg spiller.”

Christina Åstrand har, både som kammermusiker og som solist, samarbejdet med og uropført adskillige værker af danske komponister. Både etablerede navne som Hans ­Abrahamsen, Per Nørgård og Pelle Gudmundsen-Holmgreen samt komponister fra den helt unge generation. Senest har hun uropført dobbelt­koncerten Nachtmusik af ­Allan Grav­gaard Madsen sammen med pianisten Per Salo og DR Symfoni­orkestret. Værket er udgivet sammen med ­Gudmundsen-Holmgreens For violin og orkester på Dacapo Records.

Kammermusikken udgør en vigtig del af Christina Åstrands repertoire. Siden 1996 har hun spillet i Duo Åstrand/Salo med pianisten Per Salo; udover talrige koncerter har de også indspillet flere meget roste og prisbelønnede cd-udgivelser. Christina Åstrand er Ridder af Danne­brog og har derudover modtaget adskillige priser og hædersbevisninger. Hun blev i 2019 nomineret til Nordisk Råds Musikpris. Christina Åstrand spiller på en Stradivarius fra 1705.

 • Otto Malling, Ludolf Nielsen, P.E. Lange-Müller, August Enna, Carl Nielsen, Louis Glass, Niels W. Gade, Johan Svendsen

  Romance

 • Allan Gravgaard Madsen, Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Nachtmusik · For Violin and Orchestra

 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater, vol. 2

 • Martin Lohse

  Collage de temps

 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater vol. 1

 • Kasper Rofelt

  The song I'll never sing - værker for accordeon

 • Simon Christensen

  TRIBUTES - Pulse

 • Poul Ruders, Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Søren Nils Eichberg

  Distant Still - Trioer for violin, horn og klaver

 • Niels W. Gade, P.E. Lange-Müller, Rued Langgaard

  Romantiske violinkoncerter

 • Niels W. Gade

  Sonater for violin og klaver

 • Anders Koppel

  Dobbeltkoncerter

 • Emil Hartmann

  Koncerter

 • Fini Henriques

  Orkesterværker