Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

ILT

Louise Alenius

ILT

Sofie Elkjær Jensen, Elisabeth Jansson, Morten Grove Frandsen, Jacob Skov Andersen, Frederik Päevatalu Rolin

Louise Alenius' fem-stemmige korværk ILT er en forsmag på hendes kommende opera, der får premiere på Operaen i foråret 2022. ILT er også lydsiden til lysinstallationen THE WAVE, der kunne opleves på Ofelia Plads i 2020. THE WAVE illuderer et gigantisk luftrør og kroppens ønske om ilt, og bevæger man sig som publikum fra den ene ende til den anden gennem værket, oplever man samtidig fem klassiske stemmegrupper afløse hinanden. Som organer, der skriger efter ilt. 

Køb album Stream
Download
 • mp3 (320kbps)
  8,004,80 kr.
  mp3
  €0.64 / $0.69 / £0.57
  Køb
 • FLAC 16bit 44.1kHz
  10,006,00 kr.
  CD Quality
  €0.81 / $0.87 / £0.71
  Køb
 • FLAC 24bit 44.1kHz
  14,008,40 kr.
  Studio Master
  €1.13 / $1.21 / £0.99
  Køb
De fem individuelle vokalstemmer, der afløser hinanden, repræsenterer organer, der kræver ilt; henvisningen til nutiden er alarmerende og provokerende
Hanns-Peter Mederer , Amusio
Nomineret til P2 Prisen 2021
DR P2
Total runtime: 
9 min.

Video: Vertigo

Som organer, der skriger på ilt

En spektakulær sanseoplevelse af lys, farver og nykomponeret musik venter publikum, når lyd- og lysinstallationen THE WAVE genopstår på Ofelia Plads. Denne gang illuderer THE WAVE et gigantisk luftrør, hvor kroppens organer skriger efter ilt. Oplevelsen er samtidig en forsmag på en helt ny opera af Louise Alenius.

Den 31. januar 2020 vendte lyd- og lysskulpturen THE WAVE tilbage til Ofelia Plads ved Skuespilhuset, hvor den oplyser vintermørket med sine karakteristiske trekantede porte af lys. Den 80 meter lange skulptur inviterer publikum på en rejse gennem menneskets luftrør.

I den nye version har kunstnerkollektivet Vertigo skabt en helt ny lysside, mens komponist Louise Alenius har skabt den nye lydside. Det sker med kormusik i form af værket ILT, som er en forsmag på hendes kommende opera (uden endelig titel), som har premiere på Operaen i foråret 2022.

ILT er for fem stemmer. Det illuderer et gigantisk luftrør og kroppens ønske om ilt, når det afspilles via højttalerne i THE WAVES i alt 40 lysporte. Bevæger man sig som publikum fra den ene ende til den anden gennem værket, oplever man samtidig fem af operaens klassiske stemmegrupper (sopran, alt, kontratenor, tenor og bas) afløse hinanden. Stemmegrupperne repræsenterer organer, der skriger efter ilt. Musikken er indsunget af fem stjernesangere fra Den Kongelige Opera.

Initiativet til projektet er taget af Jeudan og Det Kongelige Teater, der sammen står bag Ofelia Plads.

 • Hvor: Ofelia Plads, Kvæsthusbroen, København K.
 • Hvornår: 1. februar til 31. marts 2020, klokken 06-24.
Release date: 
februar 2020
Cat. No.: 
8.226619
FormatID: 
Digital only
Barcode: 
636943661925
Track count: 
1

Credits

Recorded in 2019

Recording Producer: Louise Alenius
Engineering: Louise Alenius
Editing, mix and mastering: Louise Alenius

℗ & © 2020 Dacapo Records, Copenhagen

ILT blev oprindelig skabt for Det Kongelige Teater og anvendt som lydside til lyd- og lysinstallationen THE WAVE på Ofelia Plads i København i 2020. Komponist på ILT er Louise Alenius, og sangere er operasangere fra Den Kongelige Opera:
Sofie Elkjær Jensen
Elisabeth Jansson 
Morten Grove Frandsen
Jacob Skov Andersen
Frederik Päevatalu Rolin

I samarbejde med Edition Wilhelm Hansen, the Royal Danish Opera, Jeudan, and Vertigo

randomness