Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

To nye udgivelser kaster nyt lys over Kuhlau

Duo Åstrand/Salo © Bjarne Stæhr

To nye udgivelser kaster nyt lys over Kuhlau

Duo Åstrand/Salo fuldender arbejdet med Friedrich Kuhlaus violinsonater med både ny CD-udgivelse og node-udgivelse, mens Copenhagen Piano Quartet sætter Kuhlaus tredje og sidste klaverkvartet i selskab med Otto Mallings eneste. Begge album udkommer den 3. maj og fejres med koncert og reception den 5. maj i Bakkehuset.

Live
29. april 2019

Den dansk/tyske komponist Friedrich Kuhlau er især gået over i historien som fløjtekomponist, men med to nye udgivelser fuldendes billedet af Kuhlau som en af den danske guldalders mestre bag både violinsonater og klaverkvartetter.

Violinsonater gravet frem og bearbejdet

Med udgivelsen Violinsonater, vol. 2 følger Duo Åstrand/Salo op på deres anmelderroste første udgivelse med violinsonater af Kuhlau. Samtidig med det nye album udkommer på Edition·S også en helt ny node-udgivelse af Kuhlaus violinsonater, laver af Per Salo og Christina Åstrand. De to musikere fortæller om arbejdet med at finde frem til violinsonaterne:
»Da vi først begyndte at interessere os for Kuhlaus musik, var den første udfordring selve nodematerialet. Kuhlaus egne håndskrifter eksisterer kun til meget få af hans værker, idet en stor del af hans nodesamling gik tabt i en brand, som hærgede hans hus i Lyngby i 1829. Vi har derfor som forlæg måttet bruge de få trykte udgaver, som fremkom i hans samtid. Materialet har vi bl. a. fundet på Det Kgl. Bibliotek og på Musikmuseet i København.«

Kuhlau i selskab med Malling

Copenhagen Piano Quartet udgav i 2015 Kuhlaus to første klaverkvartetter, som fik stor international opmærksomhed, og på fredag udkommer så den tredje og sidste klaverkvartet, som Kuhlau selv kaldte »sin bedste til dato«. Kuhlau sættes på udgivelsen i selskab med den danske komponist Otto Malling, hvis eneste klaverkvartet fra 1903 er hans sidste kammerværk og et godt eksempel på hans modne musikalske stil.

De to nye udgivelser er begge opfølgere til tidligere udgivelser med Kuhlaus musik.
 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater vol. 1

 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater, vol. 2

 • Friedrich Kuhlau

  Klaverkvartetter 1 & 2

 • Friedrich Kuhlau, Otto Malling

  Klaverkvartet nr. 3 · Klaverkvartet i c-mol

Fejring i Bakkehusets guldalder-salon

Friedrich Kuhlau (1786-1832) var en af den danske guldalders vigtigste komponister, og de to nye udgivelser fejres derfor i nogle af guldalderens vigtigste stuer, nemlig Bakkehuset på Frederiksberg. Her afholdt Kamma og Knud Lyne Rahbek i første halvdel af 1800-tallet saloner, og Bakkehuset var et af periodens kulturelle mødesteder, hvor H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, H.C. Ørsted og mange flere mødtes.

Søndag den 5. maj præsenterer musikjournalist Jens Cornelius Kuhlaus musik i rammerne af Bakkehuset, hvorefter Christina Åstrand og Per Salo vil spille et udvalg af Kuhlaus violinsonater. Efterfølgende inviteres til reception og fejring af de to nye udgivelser.