Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nye digitale formater fra Dacapo

Nye digitale formater fra Dacapo

Dacapo arbejder i stigende grad med nye digitale udgivelsesformater. Der findes allerede en række rent digitale udgivelser i kataloget og flere er på vej. 

Navne
13. maj 2020

For tiden arbejder Dacapo mere og mere med nye udgivelsesformater, selvom rene digitale udgivelser fortsat ikke er udbredt inden for den klassiske og ny musik. For ved også at arbejde rent digitalt og med singleformatet, bliver der mulighed for at udgive værker, som ikke egner sig til f.eks. CD-formatet og for at imødekomme komponister og musikere, der ønsker at kunne arbejde fokuseret med digital tilstedeværelse. 

Ny og gammel musik som digitale udgivelser

De digitale udgivelser er allerede at finde i Dacapos katalog. Tidligere på året udkom f.eks. Louise Alenius' korværk ILT fra lysinstallationen The Wave på Ofelia Plads som digital single. Det femstemmige korværk er en forsmag på Alenius' kommende opera, som har premiere på Operaen i 2022, og er indsunget af stjernesangere fra Den Kongelige Opera. Lyt til værket her.  

Signe Lykkes teksturværk Body Textures er udgivet som en audiovisuel EP med videokunst af den anerkendte japanske kunstner Yoshi Sodeoka. Orkesterværket er en sonisk rejse ind i den menneskelige krop, og billeder af tværsnit af celletyper som fedt, protein og bindevæv har fungeret som inspirationskilde til de forskellige teksturflader og satser. Stream værket her. 

Senest har Dacapo udgivet tre indspilninger på baggrund af nodeserien Educate·S, en serie med nyskrevet kompositionsmusik til børn og unge, udgivet af musikforlaget Edition·S. De tre album er tilgængelige som digital download og her som streaming: Pieces for Violin, Pieces for Guitar og Pieces for Piano. I øjeblikket tilbydes gratid sownload af alle tre album. De øvrige tre samlinger i nodeserien vil også blive indspillet og udkomme digitalt inden for det næste år.

Det digitale format egner sig ikke kun til nykomponeret musik. Jacob Gades verdensberømte Tango Jalousie er siden uropførelsen i 1925 blevet det måske allermest spillede stykke dansk musik gennem nu snart 100 år. Værket fik nyt liv som digital single i 2018, i en helt ny indspilning af Wiener Filharmonikerne. Indspilningen kan streames her. 
Indspilningen er senere udkommet på SACD sammen med Rued Langgaards 2. og 6. symfoni.

Flere digitale udgivelser på vej

Til sommer kan man glæde sig til en ny digital udgivelse med den nyuddannede islandske komponist Bára Gísladóttir, hvis værker er blevet opført af bl.a. DR Symfoniorkestret og Athelas Sinfonietta, og har indbragt hende bl.a. Léonie Sonnings Talentpris og Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats Talentpris. 

Dacapo arbejder i øjeblikket med nye udgivelsesformater, og har allerede udgivet en række rent digitale udgivelser
 • Louise Alenius

  ILT

 • Signe Lykke

  Body Textures

 • Jacob Gade

  Tango Jalousie

 • Ylva Lund Bergner, Jeppe Just Christensen, John Frandsen, Rune Glerup, Lars Hegaard, Jexper Holmen, Mette Nielsen, Finn Savery, Li-Ying Wu, Rachel Yatzkan

  EDUCATE·S – Stykker for guitar

 • Birgitte Alsted, Simon Christensen, Fuzzy, Eva Noer Kondrup, Ib Nørholm, Morten Olsen, Kasper Rofelt, Martin Stauning, Line Tjørnhøj, Nicolai Worsaae

  EDUCATE·S – Stykker for violin

 • Birgitte Alsted, Simon Christensen, Fuzzy, Eva Noer Kondrup, Ib Nørholm, Morten Olsen, Kasper Rofelt, Martin Stauning, Line Tjørnhøj, Nicolai Worsaae

  Educate·S – Stykker for klaver

randomness