Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nightingale String Quartet fortsætter stærkt rost serie med Holmboes strygekvartetter

© Julia Severinsen

Nightingale String Quartet fortsætter stærkt rost serie med Holmboes strygekvartetter

Den 27. maj udkommer det andet album i Nightingale String Quartets serie med indspilninger af Vagn Holmboes samlede strygekvartetter.

Ny udgivelse
17. maj 2022

Den danske Nightingale String Quartet har kastet sig ud i indspilningen af en af de store kvartetcykler fra forrige århundrede, nemlig Vagn Holmboes. 

I januar 2021 indledte Nightingale String Quartet serien med det stærkt roste String Quartets Vol. 1. Albummet blev bl.a. udvalgt som en af årets bedste udgivelser i Gramophone Magazine ledsaget af ordene: "Nattergalene bringer lys og skygge til denne vidunderlige musik". Kvartetten modtog topkarakterer i adskillige andre medier og blev af Information udråbt til at blive "Holmboes nye ambassadører".

Fredag d. 27. maj udkommer næste album i serien, med energiske, præcise og poetiske fortolkninger af Holmboes strygekvartetter nr. 2 og 14 samt hans Quartetto Sereno. Du kan allerede nu smuglytte til tre satser fra albummet på Apple Music. Husk også at tilføje albummet til din streamingtjeneste, så det automatisk bliver gemt i dit bibliotek på udgivelsesdagen.

Et liv med strygekvartetter

Vagn Holmboe (1909-1996) komponerede nonstop i næsten trekvart århundrede, men ingen anden genre optog ham i samme grad som strygekvartetten. Fra han var teenager og til han lå på sit dødsleje skrev han over 30 værker for strygekvartet, hvoraf 22 indgår i hans officielle værkfortegnelse.

Holmboes kvartetter er betagende, dristige værker komponeret med en ånd, naturlighed og snilde, der tåler sammenligning med de største fra det 20. århundrede. Kvartetterne er karakteriseret af en undersøgende tonalitet og rytmisk nerve – et musikalsk sprog der er forankret i det nordiske landskab, men også afslører hans store interesse for folkemusikken i Østeuropa. 

Kvartet fuldendt af Per Nørgård 

Det nye album præsenterer tre strygekvartetter af Holmboe: Strygekvartet nr. 2 fra 1949, med undertitlen 'In Memoriam Béla Bartók’, er fuld af træk, der hylder den ungarske mester. Strygekvartet nr. 14 er skrevet mere end 25 år senere, men der er alligevel grundlæggende fællestræk, pga. Holmboes store kunstneriske integritet. Kvartetten er koncentreret, med smukt proportionerede korte forløb, hvilket er typisk for hans senere værker.

Albummet afrundes af Quartetto sereno, Op. 197 posth. Holmboe arbejdede på kvartetten i sin sidste tid, men nåede ikke at fuldende den. I stedet blev værket færdiggjort af hans elev Per Nørgård, som i en lang årrække havde et (med egne ord) "symbiotisk" forhold til Holmboe-parret.

“Jeg fik den glæde at fuldbyrde hans sidste strygekvartet. Jeg havde fornemmelse af – indirekte – at han ønskede dette. Indirekte, fordi vi aldrig, når jeg besøgte ham på hospitalet eller hjemme, talte om at han skulle dø. Men han talte her om den sidste kvartet – i detaljer! Om ‘noget’ han ikke kunne finde løsningen på", fortalte Per Nørgård. "Og da familien spurgte, om jeg ville færdiggøre kvartetten, så tænkte jeg: ‘Jeg prøver ...!’". 

Nightingale String Quartet

Det er ikke første gang at Nightingale String Quartet kaster sig over en dansk komponists samlede produktion af strygekvartetter. Kvartetten slog for alvor igennem på den internationale scene med indspilningen af Rued Langgaards samlede strygekvartetter, som udkom i 2012-14. Udgivelserne indbragte kvartetten et utal af flotte anmeldelser og priser, bl.a. blev de, som det første ensemble nogensinde, kåret som 'Young Artist of the Year' ved Gramophone Awards 2014.

Nightingale String Quartet slog for alvor igennem internationalt med indspilningen af Rued Langgaards strygekvartetter. Nu har de kastet sig over Vagn Holmboes samlede produktion indenfor genren.
 • Vagn Holmboe

  Strygekvartetter, vol. 2

 • Vagn Holmboe

  Strygekvartetter vol. 1

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetterne

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetter Vol. 3

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetter Vol. 2

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetter Vol. 1

randomness