Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Indtagende orkesterværker af August Enna får nyt liv af colombiansk orkester på kommende album

Foto: Kike Barona

Indtagende orkesterværker af August Enna får nyt liv af colombiansk orkester på kommende album

August Enna havde omkring år 1900 større international succes end nogen anden dansk komponist, men måtte kæmpe for sin status hjemme i Danmark. Den 11. august udkommer et nyt album med to af hans mest charmerende orkesterværker.

Ny udgivelse
26. juni 2023

På et nyt album vender Bogotá Philharmonic Orchestra og chefdirigent Joachim Gustafsson deres opmærksomhed mod den danske komponist August Enna (1859-1939) med fortolkninger af to af hans charmerende orkesterværker, som byder på et væld af gode melodier og nordisk romantik.

Albummet Violin Concerto · Symphony No. 2 udkommer 11. august. Pre-save albummet via dette link. 

En international operakomponist

Ingen dansk komponist havde så stor international succes i tiden omkring år 1900 som August Enna. Det var opera, der gjorde ham berømt, for hans dramatiske, farverige forestillinger i international stil med inspiration fra både Verdi, Wagner og fransk musik ramte tidens smag perfekt. Ennas værker blev igennem hans liv opført så langt væk som i USA og Australien. Imens måtte han kæmpe lidt mere for sin status hjemme i Danmark, dels på grund af hans fremmedartede udanske musikalske stil og hans uregerlige personlighed, der skaffede ham mange modstandere.

Samtidig betød hans ensidige ry om operakomponist, at hans orkesterværker ikke fik den opmærksomhed, de kunne have fået. Og vinduet for den danske romantiske musik var lille, hvilket ikke kun gik ud over Enna, men også mange andre danske komponister, som i resten af det 20. århundrede blev nærmest totalt negligeret.

En strøm af gode melodier

August Ennas indtagende orkesterværker nyder godt af samme overflod af gode melodier, farver og virkningsfulde orkesterbehandling som hans operaer. Hans symfoni nr. 2 (1907) er et konservativt værk for sin tid, men også et meget gavmildt stykke musik med en konstant melodisk strøm, som giver en umiddelbar og effektfuld oplevelse.

Et af Ennas mest succesfulde orkesterværker er violinkoncerten (1896), hvori flere spor fra hans musikalske liv smelter sammen: Hans baggrund som violinist og hans dybe relation til opera møder traditionen fra den nordiske nationalromantik.

Dirigent med Enna-kendskab

Den nye udgivelse er indspillet af violinist Anna Agafia og Bogotá Philharmonic Orchestra under ledelse af deres svenske chefdirigent Joachim Gustafsson. Gustafsson har indgående kendskab til Ennas musik og har tidligere dirigeret den anmelderroste verdenspremiereindspilning af hans opera Kleopatra, som også udkom på Dacapo Records i 2020.

Anna Agafia (f. 1996) er en dansk violinist, der hurtigt har opnået international anerkendelse for sit ekstraordinære talent og sine medrivende fortolkninger. På den nye udgivelse kan du opleve hende som solist i Ennas violinkoncert.

Flere udgivelser med musik af August Enna.
 • August Enna

  Violin Concerto · Symphony No. 2

 • August Enna

  Kleopatra

 • Steen Chr. Steensen, August Enna

  Danske Komponister – August Enna

 • Alexander Zemlinsky, August Enna

  Den lille pige med svovlstikkerne; Die Seejungfrau

 • Otto Malling, Ludolf Nielsen, P.E. Lange-Müller, August Enna, Carl Nielsen, Louis Glass, Niels W. Gade, Johan Svendsen

  Romance