Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Johannes Moser

cello
1979
© Sarah Wijzenbeek

Den tysk-canadiske cellist Johannes Moser er udråbt af magasinet Gramophone som “en af de fineste blandt et forbavsende galleri af unge, virtuose cellister”, og han har optrådt med verdens førende orkestre som Berliner Filharmonikerne, Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Los Angeles Filharmonikerne og Israel Filharmonikerne samt Chicago Symfoniorkester, London Symfoniorkester, Bayerns Radiosymfoniorkester, Concertgebouw Orkestret i Amsterdam, Tokyo Symfoniorkester, Philadelphia Symfoniorkester og Cleveland Symfoniorkester.

Johannes Moser arbejder regelmæssigt med så berømte dirigenter som Riccardo Muti, Mariss Jansons, Valerij Gergjev, Zubin Mehta, Vladimir Jurowski, Franz Welser-Möst, Christian Thielemann, Paavo Järvi, Semyon Bychkov, Yannick Nézet-Séguin og Gustavo Dudamel.

Johannes Moser holder sig ikke kun til de kendte værker, som han er prisbelønnet for at spille, men arbejder meget ivrigt på at udvide cellorepertoiret. Han har uropført flere nye cellokoncerter, og også selve den klassiske koncertform eksperimenterer han meget gerne med, også for at nå et yngre publikum.

Johannes Moser modtog den prestigefyldte Brahms-pris i 2014, og hans indspilninger har indbragt ham tre ECHO Klassik-priser og Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik. I 2015 indgik Moser en eksklusivaftale med pladeselskabet Pentatone og udgav et album med cellokoncerter af Dvorák og Lalo i 2015, et album med værker for cello og klaver af Rakhmaninov og Prokofjev i 2016 (der vandt en Diapason d’Or og en ECHO Klassik-pris i 2017) og et album med cellokoncerter af Elgar og Tjajkovskij (2017).

Johannes Moser er født i München i 1979 og kommer fra en ægte musikerfamilie. Han har spillet cello, siden han var otte år og vandt som 23-årig Tjajkovskij Konkurrencen i Moskva, samtidig med at han blev tildelt konkurrencens særpris for sin fortolkning af Rokoko-variationerne. Johannes Moser spiller på en Andrea Guarneri-cello fra 1694, venligst udlånt fra en privat samling.

  • Thomas Agerfeldt Olesen

    Der Wind bläset wo er will