Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Jexper Holmen

composer
1971

Jexper Holmen er en komponist af ekstremer – en 'klassisk' komponist med en forkærlighed for folk som Aphex Twin. En, der nyder at placere den ambiente electronicas bløde lyddistortion sammen med den radikale tænkning og eksistentielle intensitet af gennemkomponeret musik, som den ses hos fx Xenakis.

Jexper Holmens tidligere værker var ofte provokerende i deres omfavnelse af 'grimhed' – larmende og ekstreme instrumentale lyde præsenteret i kun lidt varierede gentagne mønstre konfronterede lytteren med en rå musikalsk overflade. Men i nyere værker ses også en blidere side – den lange og subtile Night Cycle med sin momentvise næsten Feldman’ske følsomhed var et af de første af Holmens værker, der udvidede sit omfang til at kunne fylde en hel cd eller koncert.

Sammen med dette finder man dog stadig en smag for det makabre og groteske (E.A. Poes Berenice dannede grundlag for en kammer‘opera’) eller, som i en række værker, hans egen opfattelse af det kosmiske. Men musikken, trods sin fantasi eller bevidsthed om ‘større billeder’, løber aldrig af med ham eller bukker under for grandiose ordninger – det forbliver stærkt forankret i en bevidsthed om de musikalske ressourcer, der anvendes til at konstruere den, og den daglige virkelighed, som komponisten befinder sig i.