Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Karl Aage Rasmussen

composer
1947
© Helene Krag Jespersen

Når det kommer til at beskrive Karl Aage Rasmussen (f. 13. december, 1947), er det ikke let at finde en indgang; han har sat aftryk som komponist, skribent, dirigent, forelæser, performer, arrangør, administrator og meget andet. Han tog i 1971 eksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus, hvor han selv blev udnævnt til professor i komposition i 1988.

Mange af hans værker bruger allerede eksisterende musikalske materialer i nye forbindelser og til nye formål, ikke som collage eller citat, men i en tætvævet montage af idiomer fra vidt forskellige musikalske udtryk. Ord som ’dekomponering’ og ’genkomponering’ virker velegnede, og i senere år har denne interesse resulteret i, at mange af hans værker stiller spørgsmålstegn ved selve betydningen af ​​ordet ’moderne’. Mens hans tidlige værker fokuserede på den enkelte detalje i disse montager, er han siden blevet mere og mere interesseret i at udforske vores oplevelse og fornemmelse af tid, form og forløb. Desuden har psykologiske og dramatiske dimensioner antaget en stigende betydning i hans værker skrevet siden 1990’erne.

Rasmussen har desuden ”rekonstrueret” adskillige værker fra fortiden, musik af komponister så forskellige som Vivaldi, Brahms, Satie, Carl Nielsen, Niels W. Gade, Charles Ives og andre. Og han har afsluttet ufærdige værker af Schumann og Schubert, blandt disse en opførelsesversion af Schuberts ufuldendte, kun delvist skitserede opera Sakontala og hans omstridte Gastein-symfoni, efterfulgt af en orkesterversion af Schuberts melodrama Der Taucher, bestilt af den anerkendte danske baryton Bo Skovhus.

Rasmussen er en produktiv skribent, ikke mindst af essays, til dato samlet i tre udgivelser. Også hans monografier om Bach, Schumann, Brahms, Mahler, Glenn Gould, Svjatoslav Richter har nået en bred læserskare. Senest har han afsluttet værket Musik i det 20. århundrede – en fortælling og en bog om Prokofjev.

I 1991 modtog Rasmussen Carl Nielsen Prisen, i 1997 Wilhelm Hansens Komponistpris og i 2017 Frobenius Prisen.