Subscribe to Dacapo's newsletter

Danske Komponister – August Enna

Steen Chr. Steensen
August Enna

Danske Komponister – August Enna

August Enna (1859-1939) var i sin tid den måske mest spillede danske komponist i udlandet. Berømt for operaer som Heksen, Kleopatra og Aucassin og Nicolete. Dette forhold står i skærende kontrast til den behandling, hans musik fik i hjemlandet – især efter hans død, hvorefter Enna mere eller mindre gik i glemmebogen.
Bogen fortæller om Ennas liv og værk. Den er bundet sammen af tråde, der handler om hans brogede liv, mangefacetterede personlighed, musikalske inspirationer fra Verdi og Wagner til Puccini og Richard Strauss med subtile skift mellem originalitet og epigoneri. I Danmark blev Enna kendt for operaen Den lille Pige med Svovlstikkerne, og måske kunne Ennas liv minde om et omvendt H.C. Andersensk eventyr: en smuk svane, der folder sig ud og ender som en grim ælling i dansk musiklivs andegård.

Buy album

Book

Læseren får lyst til at gå på opdagelse i August Enna og Ludolf Nielsens værker
Kristeligt Dagblad
Den nye serie får en fremragende start med de to velskrevne og yderst interessante biografier om August Enna og Ludolf Nielsen
DBC’s lektørudtalelse,
Godt og omhyggeligt arbejde i øvrigt som indledning til den serie af komponistbiografier, forlaget hermed lancerer
Gregers Dirckinck-Holmfeld, Gregers DH
Fascinerende skildring af det danske musikliv omkring år 1900, og vi får også spændende indblik i det danske kulturmiljø i den periode
Kristeligt Dagblad
Serie med danske komponistbiografier har fået en flot start. Man kan læse bøger om Niels W. Gade, Carl Nielsen og Per Nørgård. Det kniber betydeligt med at finde biografier om en hel del andre komponister, som kunne fortjene at komme mere frem i lyset. Et fortrinligt forlagsfremstød råder nu bod på det savn
Information
The book is a fine balanced text about the (almost) forgotten composer August Enna (...) SCS has with his insightful work made a great contribution to getting Enna out of oblivion
Ulla Eld Vesterstrøm, Publimus
CategoryID: 
Bog
Forord

af Steen Chr. Steensen

Historien om komponisten August Enna kunne fortælles som: Der var engang (i slutningen af det forrige århundrede) en dansk komponist, der med ét slag med én opera blev berømt både hjemme og i det store udland. Ja, faktisk mere berømt, end nogen anden dansk komponist havde været det. Berømmelsen varede ved omkring 20 år, indtil den falmede, og komponisten gik i glemmebogen og levede den sidste del af sit liv ensom, fattig og bitter. Historien er fortalt således mange gange, først i samtidens aviser, siden i leksikonartikler, opslagsværker og pladenoter, men det er en historie, der mangler nuancer.

Billedet af den først forkætrede siden forbitrede Enna har haft en tendens til at sætte sig fast, og det gør både ham og hans samtid uret. På den anden side var Enna selv medvirkende til, at der blev skabt billeder og historier om hans person. Det lå givetvis i hans natur og opvækst. Som menneske og komponist var August Enna fuld af modsætninger. Han var søn af en skomager, der igen var søn af en spillemand fra Sicilien. Farfaren var indrulleret i Napoleons hær, og efter slaget ved Waterloo i 1815 flygtede han først til Ham- borg siden til Lolland for til sidst at forsvinde et sted i Europa efter at have efterladt sin kone i Nakskov med en stor børneflok. Augusts far var ét af børnene, han blev skomager, og livevilkårene i Augusts barndomshjem var beskedne. Vejen til musikken var da heller ikke ligefrem for August Enna, men han havde arvet sin farfars eventyrmod og spillede og komponerede sig opad i det musikalske hierarki med start i en gøglertrup, som musiker i diverse underholdningsorkestre, involveret i vaudeviller, en gang efterladt i Aarhus, komponist af små orkesterværker og endelig som 27-årig modtager af Det Anckerske Legat med komponisterne N.W. Gade og J.P.E. Hartmanns anbefalinger.

Dansk musikliv var domineret af Gade og Hartmann og deres nationale og romantiske stil. Andre komponister i slutningen af 1800-tallet skrev i deres fodspor: Peter Heise, P.E. Lange-Müller, C.F.E. Horneman og en række andre, og i begyndelsen hørte Enna til flokken. Legatet og den medfølgende substantielle økonomiske støtte gav Enna mulighed for dels at stifte familie, dels komponere sin første store opera. Heksen blev ved sin uropførelse i 1892 en kæmpesucces og var begyndelsen på et operaeventyr uden sidestykke i dansk musikhistorie. Ligesom Heksen blev andre operaer som Kleopatra, Aucassin og Nicolete, Heisse Liebe opført overalt i Europa, og Enna rejste med, var en verdensmand, orienterede sig i og lyttede til nye strømninger, tog stilling og tog til sig. ”Nordens Verdi” blev Enna kaldt i sin samtid. Selv om hans dramatiske stil måske mere lænede sig op ad Puccini – som han i øvrigt ikke brød sig om. Samtidig med at Wagner måske øvede større indflydelse på hans musik lige fra begyndelsen end nogen anden, lige indtil han lærte Richard Strauss’ musik at kende. Det var altså ikke blot som person, at August Enna var mangetydig, også hans musik indeholder inspiration fra mange sider – men i sine bedste stunder som komponist var Enna dybt original.

August Enna var særligt fascineret af H.C. Andersen og kom- ponerede en lang række værker, både dramatiske og symfoniske, med udgangspunkt i eventyrene. Det var dem, han var bedst kendt og respekteret for hjemme i Danmark. Det var bl.a. Den lille Pige med Svovlstikkerne,Hyrdinden og Skorstensfejeren, Prinsessen på Ærten,Historien om en Moder, en H.C. Andersen Ouverture, Nattergalen m.fl. Men det var bl.a. med Nattergalen, at August Enna begyndte en kunstnerisk nedtur. Ennas liv kunne minde om et omvendt H.C. Andersensk eventyr: En smuk svane, der folder sig ud og ender som en grim ælling i dansk musiklivs andegård. Måske ikke kun fordi hans romantiske stil blev overhalet inden- om af Carl Nielsen-bølgen, men måske også fordi han som person kunne være genstridig, ærekær, lunefuld – og på samme tid charmerende, karismatisk og lidenskabelig. Et dobbeltmenneske med personlige op- og nedture. ”Hidsig som en italiener og uartig som en skomagerdreng”, blev der sagt om ham, og det var endnu et billede, som hængte ved Ennas eftermæle.

Denne bog er et bud på en mere nuanceret fremstilling af August Ennas liv og værk. Den er dels baseret på breve, interviews, anmeldelser og andre avisartikler, dels på lytning til den musik, der er indspillet, og læsning af noder og tekster til Ennas værker, først og fremmest operaerne, hvoraf de fleste er glemt i dag. August Ennas værker vil være omdrejningspunkterne i beskrivelsen, men også hans forhold til samtidens kunstnere, forfattere og komponister, hvoraf Carl Nielsen havde en betydelig stemme. Bogen giver sig ikke ud for at være fyldestgørende og udtømmende, når det gælder beskrivelsen af Ennas liv og værk – det er snarere håbet, at den kan inspirere til en dybere beskæftigelse med en sjælden personlighed i dansk musikliv. Eller ganske enkelt åbne for en nysgerrighed og et ønske om at høre musik komponeret af Enna.

Et par takker skal lyde. En tak til Det Kgl. Bibliotek, Musikafdelingen, specielt til Claus Røllum-Larsen, og til Musikmuseet, i særlig grad til Marie Martens. De har begge medvirket til at finde vej i et mangfoldigt Enna-materiale. Der er meget at arbejde videre med. Desuden en tak til Jens Cornelius for hans opmuntrende redaktørgerning.

Steen Chr. Steensen
juni 2018

 

Release date: 
January 2020
Cat. No.: 
DK.ENNA
FormatID: 
Book
Barcode: 
9788779170520
Track count: 
0

Credits

Serien Danske Komponister

1: August Enna af Steen Chr. Steensen
2: Ludolf Nielsen af Jens Cornelius
3: Else Marie Pade af Henrik Marstal
4: Hilda Sehested og Nancy Dalberg af Lisbeth Ahlgren Jensen
5: Niels Viggo Bentzon af Bertel Krarup
6: Emil Hartmann af Inger Sørensen
7: Paul von Klenau af Steen Chr. Steensen
8: Victor Bendix af Jens Cornelius
9: Bent Lorentzen af Lars Ole Bonde
10: Otto Malling af Mikael Garnæs
11: Thorvald Aagaard og Oluf Ring af Povl Chr. Balslev
12: Tekla Griebel Wandall af Thomas Husted Kierkegaard

(flere titler under udarbejdelse)

Bogserien Danske Komponister er startet på initiativ fra Magister Jürgen Balzers Fond

Danske Komponister 1: August Enna

Af Steen Chr. Steensen

© Forlaget Multivers ApS, 2018

1. udgave, 1. oplag 2018

Danske Komponister redigeres af: Jens Cornelius

Omslag: Christine Lind
Tryk: Totem
Printed in Poland 2018

ISBN: 978-87-7917-052-0
ISSN 2596-6561

www.multivers.dk

Enhver kopiering af denne bog må kun ske efter reglerne i lov om ophavsret af 14. juni 1995 med senere ændringer.
Bogen findes også som e-bog og må derfor ikke indskannes.

Forlaget takker magister Jürgen Balzers Fond for væsentlig støtte til udgivelsen.

randomness