Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Herbert Blomstedt dirigerer DR Symfoniorkestret

Franz Schubert
Anton Bruckner

Herbert Blomstedt dirigerer DR Symfoniorkestret

DR Symfoniorkestret, Herbert Blomstedt

»Rik och gripande« Sydsvenskan  ★★★★ BBC Music Magazine

Den særlige kemi mellem den store svenske dirigent Herbert Blomstedt og DR SymfoniOrkestret er resultatet af et helt enestående kunstnerisk samarbejde i Nordens musikliv. Blomstedt var DR SymfoniOrkestrets allerførste chefdirigent, og er i dag dets æresdirigent – og samarbejdet har nu rundet sit syvende årti! Denne DVD er et vidnesbyrd om Blomstedts dybe indsigt i Franz Schubert og Anton Bruckners symfoniske verdener, som her udfoldes i den både visuelt smukke og akustisk imponerende Roskilde Domkirke. Blomstedts mangeårige drøm om at dirigere i kirkens særlige akustik gik i opfyldelse ved en mindeværdig koncert i 2007, som nu kan opleves på DVD i surround sound af den store svenske dirigents mange beundrere verden over. DVD’en udgives af DR SymfoniOrkestret og dets venneforening i anledning af Herbert Blomstedts modtagelse af Léonie Sonnings Musikpris 2016. Udgivelsen indeholder også et eksklusivt 80 minutters interview med Blomstedt som bonusmateriale.

 

Køb DVD

DVD (NTSC)

  • 169,50 kr.
    €22.76 / $24.49 / £19.55
    Køb
"...en sprudlende introduktion til det at høre stor musik. De 80 minutter flyver afsted."
John Christiansen, jcklassisk
[..] "Zunächst hört man eine groß-symphonisch angelegte, opulent und gefühlvoll gestaltete ‘Unvollendete’ von Schubert, die durch die den Kirchenhall noch mächtiger wirkt." [..]
Remy Franck, Pizzicato
"The performance [..] is on a broad scale, with a vast dynamic range, and in the slow movement much exquisite rubato for the exquisite wind solos."
Michael Tanner, BBC Music Magazine
»För att en lyssnare verkligen ska kunna uppfatta den intimiteten måste en dirigent undvika att göra hela första satsen långsam och högtidlig. Det undviker Blomstedt. Sådant bidrar till att hans tolkning blir så rik och gripande«
Tobias Lund, Sydsvenskan

FRANZ SCHUBERT  (1797-1828)
Symphony No. 7 in B minor, D. 759, “Unfinished”  (1822)    (26:32)
I. Allegro moderato    (15:10)
II. Andante con moto    (11:22)

ANTON BRUCKNER  (1824-1896)
Symphony No. 7 in E major  (1881-83; rev. 1885) edited by L. Nowak, 1954    (70:17)
I. Allegro moderato    (22:15)
II. Adagio: Sehr feierlich und langsam    (24:51)
III. Scherzo: Sehr schnell    (10:03)
IV. Finale: Bewegt, doch nicht zu schnell    (13:08)

Bonusmateriale:
Interview – Herbert Blomstedt and John Fellow in conversation    (79:54)

(Spoken in Swedish and Danish with subtitles in English, German and Danish)

 

Herbert Blomstedt og DR Symfoniorkestret

af Jens Cornelius

Det er et helt enestående samarbejde i Nordens musikliv: Forbindelsen mellem den svenske dirigent Herbert Blomstedt og DR SymfoniOrkestret i København. Blomstedt var orkestrets første chefdirigent og er i dag dets æresdirigent. Samarbejdet er nu på vej ind i sit syvende årti!

Herbert Blomstedt er født 1927 i Springfield, Massachusetts, i en svensk emigrantfamilie, der flyttede tilbage til Sverige, da han var to år gammel. Han voksede op i Stockholm og tog en overordentlig komplet uddannelse, både som musiklærer, organist og kantor, violinist, dirigent og musikvidenskabsmand. I 1952-54 rejste han udenlands og studerede direktion hos Igor Markevitj i Salzburg og hos Leonard Bernstein i USA.

Første gang Herbert Blomstedt mødte DR SymfoniOrkestret var ved en radioproduktion i 1955, og i 1956 dirigerede han sin første koncert med orkestret. På det tidspunkt var han chefdirigent for Norrköpings Symfoniorkester.

I 1962 blev han chefdirigent for Oslo Filharmonikerne. Fem år senere blev Blomstedt engageret som chefdirigent for DR SymfoniOrkestret. Det var første gang, orkestret formelt fik en chefdirigent. Indtil da havde man klaret sig med en stamme af faste navne, men nu fik Blomstedt personligt ansvar ikke kun for en stor del af sæsonens koncerter, men også for den kunstneriske ledelse af orkestrets udvikling.

DR SymfoniOrkestret er et af verdens ældste radioorkestre, grundlagt i 1925. Da Blomstedt trådte til, kunne orkestret se tilbage på en storhedstid i 1930’erne under ledelse af legender som Fritz Busch og Nicolai Malko, der havde båret traditionen videre i efterkrigstiden. Men i begyndelsen af 1960’erne var DR Symfoni­Orkestret i kunstnerisk krise. De faste danske dirigenter Thomas Jensen, Launy Grøndahl og Erik Tuxen var faldet fra, og musikerne stod foran et generationsskifte. Der var akustiske problemer i Radiohusets Koncertsal, og et musikpolitisk ønske om, at ­orkestret skulle spille mere samtidsmusik, skabte stor splid. Både teknisk og musikalsk var orkestret begyndt at smuldre. Nu skulle Blomstedt stå for genrejsningen.

Hans chefperiode varede fra 1967 til 1977, og i løbet af det tiår hævede han orkestrets standard til nye højder. Der kom hurtigt til at stå respekt om den temmelig unge chef­dirigent, der i begyndelsen blev opfattet som “meget svensk” – hvilket med skandinaviske broderøjne hentydede til hans vedholdende, daglige arbejdsindsats, der var tålmodig, yderst velforberedt, analytisk og detaljeret.

De første sæsoner arbejdede han sig gennem det wienerklassiske repertoire for at rette op på forsømmelighederne. Han åbnede også for den i Danmark oversete musik af Mahler og Bruckner, og han gav på helt naturlig måde plads til moderne musik af især danske og svenske komponister. Blandt de mange danske uropførelser, Blomstedt stod for, var værker af Vagn Holmboe, Axel Borup-Jørgensen, Per Nørgård, Ib Nørholm og Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Han lavede også den første samlede danske pladeindspilning af Carl Nielsens symfonier og koncerter.

Blomstedts æra som chefdirigent i København sluttede i 1977. Han havde siden 1975 haft den tilsvarende post hos Dresdens Statskapel, og takkede nu ja til tilbuddet om at blive chefdirigent for Sveriges Radiosymfoniorkester i sin egen hjemby, Stockholm, i stedet for orkestret i København.

Senere blev Blomstedt chefdirigent for så fremragende ensembler som San Francisco Symfoniorkester, Det Nordtyske Radiosymfoniorkester og Gewandhaus Orkestret i Leipzig. Fælles for alle hans orkestre er, at man i dag taler om deres glorværdige “Blomstedt-tid”. Ikke mindst i København, hvor man har usvækkede minder om de år, der blev afgørende for orkestrets niveau og profil.

Kontakten mellem DR SymfoniOrkestret og Herbert Blomstedt var i en periode svær at holde ved lige pga. hans globale karriere, men siden midten af 1990’erne har han igen givet årlige koncerter i København, og de er altid blandt sæsonens absolutte højdepunkter.

For sine fortjenester er han blevet udnævnt til Ridder af Dannebrog, og han har også modtaget Carl Nielsen Prisen.

I 2016 hædres han for sin enorme kunstneriske indsats med Danmarks største musikalske udmærkelse, Léonie Sonnings Musikpris, der tidligere er blevet tildelt bl.a. Igor Stravinskij, Dmitrij Sjostakovitj og Leonard Bernstein. Ved priskoncerten dirigerer ­Herbert Blomstedt sit “gamle” danske orkester, som han har haft forbindelse til længere end ­til noget andet.

Jens Cornelius, 2015

Release date: 
april 2016
Cat. No.: 
2.110416
FormatID: 
DVD (NTSC)
CoverFormat: 
DVD/Blu-ray standard
Barcode: 
747313541652
Track count: 
0

Credits

Recorded live in Roskilde Cathedral on 14 October 2007

Production by Malling Fotografi & Film in cooperation with DR (Danish Broadcasting Corporation), Roskilde Cathedral and the Franz Schubert Society, Denmark

Sound engineer and recording producer: Preben Iwan
Video producer: Ole Malling
Camera: Casper Høyberg, René Strandbygaard, Henrik Bjørslev and Ole Malling
Subtitles: Dansk Video Tekst
DVD authoring and mastering: Dicentia DK A/S

p & © 2016 DRS, Copenhagen

English translation of liner notes: James Manley
Deutsche Übersetzung: Monika Wesemann
Proofreader: Svend Ravnkilde
Graphic design: Denise Burt, elevator-design.dk

The score for Bruckner Symphony No. 7 used on this recording is published by Musikwissenschaftlicher Verlag Vienna, represented by Alkor-Edition, Kassel

Thanks to the following for their commitment in realizing this project:

Conductor Herbert Blomstedt
Franz Schubert Society Denmark
Roskilde Cathedral
Ole Malling, Malling Fotografi & Film
Per Erik Veng, General Manager of the DNSO & Choirs, 1989-2007
Katharina Ronnefeld, Executive Producer of the DNSO, 1992-2008
Advokat Niels Gangsted-Rasmussen, Gangstedfonden
John Fellow
Jens Rossel, General Secretary of the Franz Schubert Society Denmark, 2005-2008

The DVD production was kindly supported by the Gangsted Foundation and Danish National ­Symphony Orchestra’s Foundation

This DVD has been released in a cooperation between the Friends ­Association of Danish National Symphony Orchestra, Danish National Vocal Ensemble & ­Danish National Concert Choir, Danish National Symphony Orchestra and DRS