Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Danske Komponister – Else Marie Pade

Henrik Marstal
Else Marie Pade

Danske Komponister – Else Marie Pade

Else Marie Pades karriere som komponist er usædvanlig: Hun var elektronisk pioner i 1950’erne, blev siden næsten totalt glemt, men fik i 2001 en uventet genopdagelse, der gjorde hende anerkendt i ind- og udland. I bogen sætter Henrik Marstal fokus på Else Marie Pades musikalske liv fra teenagetiden som jazzsanger til det sidste værk som 87-årig. Han undersøger endvidere hendes status som kvinde i et mandsdomineret musikmiljø og ser desuden nærmere på den særlige relation til populærmusikkulturen, som hendes musik udviser. Biografien trækker blandt andet på breve, dagbogsoptegnelser og erindringsskitser, som først blev tilgængelige efter komponistens bortgang i 2016.

Køb album

Book

  • 159,95 kr.
    €21.45 / $22.84 / £18.62
    Køb
© Lisbeth Damgaard
Henrik Marstals bog om Else Marie Pade fungerer som en rigtig fin og underholdende, og samtidig faglig velfunderet introduktion til den spændende elektroniske pioner
Publimus
Henrik Marstal skriver godt er meget vidende om emnet qua sin personlige relation til bogens hovedperson. Bogen er fyldestgørende og kritik med hovedvægten lagt på værket. Undervejs gøres der spændende betragtning og man får et godt indblik i Else Marie Pades musikalske univers
DBC’s lektørudtalelse,
Serie med danske komponistbiografier har fået en flot start. Man kan læse bøger om Niels W. Gade, Carl Nielsen og Per Nørgård. Det kniber betydeligt med at finde biografier om en hel del andre komponister, som kunne fortjene at komme mere frem i lyset. Et fortrinligt forlagsfremstød råder nu bod på det savn
Information
CategoryID: 
Bog
Forord

af Henrik Marstal

Denne bog er tænkt som en skyldig hyldest til et menneske, hvis musik og musikopfattelse har inspireret mig, lige siden jeg første gang mødte hende. Mit første møde med Else Marie Pade fandt sted, da jeg i foråret 2001 sammen med en tidligere medstuderende fra musikvidenskabsfaget på Københavns Universitet, Ingeborg Okkels, lavede en portrætartikel til Dansk Musik Tidsskrift. Derefter begyndte vi begge at se Else Marie jævnligt, fordi hun var et dejligt menneske at være sammen med, fordi hun havde så meget spændende at fortælle fra sit fascinerende liv, og fordi det var en måde for os at dyrke en fælles passion på: den ældre elektroniske musik.

Sammen med en række venner og kollegaer lærte vi hende med tiden ganske godt at kende. Vi skrev løbende diverse tekster om hendes værker, samtidig med at vi diskuterede musik med hende, tog på udflugter med hende og gik til koncert eller på café med hende. Efterhånden udviklede jeg et fortroligt forhold til hende, og vi fik talt om meget andet end musik også, inden bekendtskabet efter en årrække langsomt begyndte at fortage sig, i takt med at hendes demens trængte sig stadig mere på. Efter at hun var gået bort i januar 2016 i en fundamentalt anden verden end den, hun i 1924 var blevet født ind i, tog jeg som en slags afskedshilsen initiativ til remixalbummet EMP RMX 333, hvor en række electronica-komponister og lydkunstnere remixede hendes elektroniske værk Etude I (1962). Det udkom på hendes eget pladeselskab Dacapo den 2. december, på hvad der ville have været hendes 92-års fødselsdag.

Det har indlysende betydning for denne bog, at jeg derfor ikke altid kan være helt sikker på at fremstå uvildig i mine vurderinger af Else Marie Pades musik og livsforløb. Til gengæld drager bogen fordel af den privilegerede adgang, jeg skulle få til hendes liv såvel som til værkerne og de overvejelser, der lå bag dem. Og så drager bogen fordel af, at jeg har kunnet basere min opfattelse af hende på personlige erfaringer – selvom hun havde så godt som hele sin musikalske produktion bag sig, første gang jeg mødte hende.

Arbejdet med denne bog har kun bekræftet mig i, hvor fascinerende, Else Marie Pades livsverden var. Og det har desuden bekræftet mig i, hvor vigtigt det er at fortælle historien om hendes musikalske metier netop nu, hvor boet efter hendes musikalske virke for alvor begynder at blive gjort op med en øget interesse for hendes værker og alt det, hun efterlod sig.

Henrik Marstal, januar 2019
Release date: 
januar 2020
Cat. No.: 
DK.PADE
FormatID: 
Book
Barcode: 
9788779170643
Track count: 
0

Credits

Serien Danske Komponister

1: August Enna af Steen Chr. Steensen
2: Ludolf Nielsen af Jens Cornelius
3: Else Marie Pade af Henrik Marstal
4: Hilda Sehested og Nancy Dalberg af Lisbeth Ahlgren Jensen
5: Niels Viggo Bentzon af Bertel Krarup
6: Emil Hartmann af Inger Sørensen
7: Paul von Klenau af Steen Chr. Steensen
8: Victor Bendix af Jens Cornelius
9: Bent Lorentzen af Lars Ole Bonde
10: Otto Malling af Mikael Garnæs
11: Thorvald Aagaard og Oluf Ring af Povl Chr. Balslev
12: Tekla Griebel Wandall af Thomas Husted Kierkegaard

(flere titler under udarbejdelse)

Bogserien Danske Komponister er startet på initiativ fra Magister Jürgen Balzers Fond

Danske Komponister 3: Else Marie Pade

Af Henrik Marstal
 
© Forlaget Multivers ApS, 2019
 
1. udgave, 1. oplag 2019
 
Danske Komponister redigeres af: Jens Cornelius
Omslag: Christine Lind
Tryk: Totem
Printed in Poland 2019

ISBN: 978-87-7917-064-3
ISSN 2596-6561
 
Enhver kopiering af denne bog må kun ske efter reglerne i lov om ophavsret af 14. juni 1995 med senere ændringer.
Bogen findes også som e-bog og må derfor ikke indskannes.
 
Forlaget takker magister Jürgen Balzers Fond for væsentlig støtte til udgivelsen.
randomness