Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Wiener Philharmoniker indspiller musik af den danske komponist Rued Langgaard

Wiener Philharmoniker © Richard Schuster

Wiener Philharmoniker indspiller musik af den danske komponist Rued Langgaard

Den 14. og 15. april spiller måske verdens bedste orkester, Wiener Filharmonikerne, to koncerter i Wien med musik af den danske komponist Rued Langgaard på programmet. Wiener Filharmonikernes indspilning af to symfonier af Langgaard samt Jacob Gades Tango Jalousie udkommer på Dacapo senere i år.

Live
28. marts 2018

Wiener Filharmonikerne er ét af verdens absolut mest profilerede og respekterede symfoniorkestre, og i april både opfører og indspiller de musik af den danske komponist Rued Langgaard (1893-1952).

Wiener Filharmonikerne indspiller dansk

For et år siden opførte og indspillede Wiener Filharmonikerne Langgards 2. Symfoni. Den 14. og 15. april i år står den danske komponists musik atter på det berømte orkesters koncertprogram, når de opfører Langgaards 6. symfoni 'Det Himmelrivende' fra 1920 i Wiener Konzerthaus, dirigeret af den finske stjernedirigent Sakari Oramo. Hermed etableres den danske ener for alvor på den internationale musikscene med det ekspressionistiske værk, som i sin samtid blev beskrevet som både en “fanatisk higende musikers kamp for at sige det uudsigelige” og “forfærdeligt at høre på”.

Rued Langgaards sjette symfoni bliver optaget ved de to koncerter, og hermed fuldendes Wiener Filharmonikernes indspilning af en CD med Rued Langgaards 2. og 6. symfoni samt orkesterværket Upaaagtede Morgenstjerner. CD'en indholder desuden Jacob Gades verdensberømte værk Tango Jalousie fra 1925 og vil udkomme på Dacapo i efteråret 2018.

Indspilningen ligger i forlængelse af Dacapos første samarbejde med Wiener Filharmonikerne om premiereindspilningen af Per Nørgårds 1. og 8. symfoni, som udkom i 2014 og vandt en Gramophone Award for BEST CONTEMPORARY RECORDING i 2015.

Internationalt gennembrud for Langgaards musik

Rued Langgaard står i disse år over for et regulært internationalt gennembrud. Langgaards musik programsættes mere end nogensinde i koncerthuse og på festivaler verden over: Foruden koncerterne i Wien opføres hans storslåede dommedagsvision, operaen Antikrist, i Staatstheater Mainz i juni, ligesom 125 året for Langgaards fødsel markeres ved en række koncerter året igennem.

I Wien arrangeres der endvidere et symposium den 14. april, hvor førende Rued Langgaard-forskere og musikere dykker ned i den danske komponist gennem en hel dag. Hermed følger en generel udbredelse kendskabet til Rued Langgaard i internationalt perspektiv.

Indspilningen af Rued Langgaards 2. og 6. symfoni ligger i forlængelse af Dacapos første samarbejde med Wiener Filharmonikerne om premiereindspilningen af Per Nørgårds 1. og 8. symfoni.
  • Per Nørgård

    Symfonier 1 & 8

  • Jacob Gade

    Tango Jalousie

  • Rued Langgaard, Jacob Gade

    Symfoni nr. 2 & 6

randomness