Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Wiener Filharmonikernes Rued Langgaard-indspilning vinder Gramophone Award 2019

Wiener Filharmonikernes Rued Langgaard-indspilning vinder Gramophone Award 2019

Én af den klassiske musiks mest prestigefyldte priser, Gramophone Classical Music Awards, går til Langgaards symfonier i kategorien Årets Orkester-indspilning.

Navne
1. oktober 2019

Det britiske musikmagasin Gramophone har netop offentliggjort vinderne af dette års prestigefyldte Gramophone Classical Music Awards. Blandt vinderne er Wiener Filharmonikernes indspilning af den danske komponist Rued Langgaards 2. og 6. symfoni samt Jacob Gades Tango Jalousie, som udkom sidste år.

Langgaard i vælten

Rued Langgaard (1893-1952) opnåede ikke stor anerkendelse i Danmark i sin levetid. Den danske musikverden så skævt til Langgaard – et ensomt og excentrisk menneske – der som den eneste dansker konsekvent dyrkede senromantikken i sit kompositoriske virke.

I de seneste årtier har både Danmark og det store udland dog for alvor fået øjnene op for Rued Langgaards musik, som spilles i koncerthuse verden over. I 2017 og 2018 kom Langgaard for alvor i vælten, da ét af verdens førende orkestre, Wiener Filharmonikerne, programsatte to af hans symfonier ved tre koncerter i alt.

Efterfølgende indspillede orkestret, under ledelse af dirigent Sakari Oramo, symfonierne, og det er denne indspilning, der nu vinder en Gramophone Award som Årets Orkester-indspilning. Indspilningen vandt også tidligere i år P2 Prisen for Årets Album.

Den klassiske musiks Oscar

Gramophone Classical Music Awards har eksisteret siden 1977 og uddeles hvert år til det forgangne års 10 bedste klassiske musikudgivelser. Prisen anses for at være en af verdens vigtigste anerkendelser i den klassiske pladeindustri – og omtales som den klassiske musiks svar på filmindustriens Oscar.

I år overrækkes priserne officielt ved en stort anlagt festkoncert den 16. oktober i London – et arrangement som sendes live på Medici TV.

Langgaard har vundet før!

Det er ikke første gang, at en Dacapo-udgivelse modtager den prestigefyldte Gramophone Award.

I 2015 vandt Per Nørgårds Symfonier 1 & 8 – også indspillet af Wiener Filharmonikerne og Sakari Oramo – prisen i kategorien BEST CONTEMPORARY RECORDING.

I 2014 blev den danske Nightingale String Quartet, som de første kunstnere nogensinde, tildelt Gramophone Awards "Young Artist of the Year" for indspilningen af Rued Langgaards samlede strygekvartetter.

 • Rued Langgaard, Jacob Gade

  Symfoni nr. 2 & 6

 • Per Nørgård

  Symfonier 1 & 8

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetter Vol. 1

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetter Vol. 2

 • Rued Langgaard

  Strygekvartetter Vol. 3

randomness