Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

To nye udgivelser i anledning af 100-året for genforeningen

Alfred V. Jensen (1891-1981): Christian X til hest ved Genforeningen 1920. (c) Museum Sønderjylland

To nye udgivelser i anledning af 100-året for genforeningen

I år er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Det markeres med to nye udgivelser: Førsteindspilningen af Carl Nielsens Moderen og Sange fra grænselandet sunget af Musica Ficta. Begge kan fra i dag købes i Dacapos webshop.

Ny udgivelse
15. juni 2020

Den 15. juni 1920 – for præcis 100 år siden – overgik Sønderjylland (Nordslesvig) fra tysk til dansk herredømme. Jubilæet fejres gennem hele 2020, og på DR1 har man bl.a. kunne følge med i serien Grænseland ligesom genforeningen markeres med direkte TV fra Dybbøl Banke.

Dacapo markerer genforeningsjubilæet med to udgivelser; dels Carl Nielsens musik til skuespillet Moderen, som blev skrevet til genforeningen i 1920, og dels grænselandets historie fortalt gennem sang af Musica Ficta og dirigent Bo Holten.

Udgivelserne udkommer på alle streamingtjenester den 10. juli, men allerede fra i dag, kan de købes som CD og download i Dacapos webshop.

Komplet indspilning af Carl Nielsens Moderen for første gang

Danmarks genforening med Sønderjylland var en af de vigtigste begivenheder i Danmark i det 20. århundrede og blev naturligvis fejret på enhver tænkelig måde. På Det Kongelige Teater bestemte man sig for at lave en festforestilling. De bedste kræfter skulle stå for skuespillet: Den stilfulde digter Helge Rode (1870-1937) skrev teksten, og Carl Nielsen, der havde etableret sig som Danmarks førende komponist, skulle skrive musikken.

En af Carl Nielsens mest populære kompositioner, det idylliske fløjtestykke Tågen letter, stammer fra skuespillet Moderen. Men hvad Moderen egentlig er for noget, er ikke så velkendt, bl.a. fordi det samlede partitur til stykket først udkom på tryk i 2007 og aldrig har været indspillet komplet. Denne indspilning placerer for første gang musikken i den rette sammenhæng og giver derfor også et nyt billede af Carl Nielsen som teaterkomponist.

I stykket skal kongens skjald forsøge at finde de danskere, som landet kan bygge en ny fremtid på. Hans store tro til landet og dets folk kommer til udtryk i kærlighedserklæringen til den stærke og smukke danske kvinde Min pige er så lys som rav. Den gennemgående sang i Moderen er den stolte, hymniske Som en rejselysten flåde, der beskriver Danmarks mange øer som en flåde af skibe, parate til at sejle ud i verden med historien som ballast.

Moderen forener Carl Nielsens nationale interesse, den folkelige sang og samarbejdet med Det Kongelige Teater, hvor Nielsen selv var begyndt karrieren som violinist og senere blev kapelmester.

Indspilningen er lavet af tenor Adam Riis, baryton Palle Knudsen, DR Vokalensemblet, Odense Symfoniorkester og Filharmonisk kor, dirigeret af Andreas Delfs.

Grænselandets historie fortalt gennem sang

Vokalensemblet Musica Ficta, dirigeret af Bo Holten, præsenterer på albummet Sange fra grænselandet en samling af de vigtigste sange knyttet til grænselandet mellem Danmark og Tyskland, fra 1800-tallets mest populære sang Den gang jeg drog afsted til Bo Gunges og Pia Juuls nykomponerede sange, skrevet til markeringen af 100-året for genforeningen i 2020.

Sangene har spillet en vigtig rolle i grænselandet, både i fredstider og i konflikttider. De har fungeret som både fejring af triumfer, som sorgbehandling, som politisk og kulturelt samlingspunkt og som historiske mindesmærker, og giver tilsammen et nuanceret billede af området, hvor dansk og tysk kultur har levet side om side siden middelalderen. Grænselandets historie kan således fortælles gennem sang, og det bliver den på den nye udgivelse af Musica Ficta og Bo Holten.

  • Carl Nielsen

    Moderen, op. 41 – et eventyrspil i en prolog og syv billeder

  • J.P.E. Hartmann, Carl Nielsen, Thomas Laub, Thorvald Aagaard, Poul Schierbeck, Peter Heise, Bo Holten, Oluf Ring, Harald Balslev, Bo Gunge, Marianne Søgaard, Ernst A. Kiørboe, N.K. Madsen-Stensgaard, Haakon Elmer, Henrik Rung, Emil Hornemann

    Sange fra grænselandet

randomness