Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Per Nørgård 90 år: Ny CD-boks samler de otte symfonier

Per Nørgård © Lars Skaaning

Per Nørgård 90 år: Ny CD-boks samler de otte symfonier

Den 13. juli fylder en af vor tids største symfonikere, den danske komponist Per Nørgård, 90 år. Dacapo Records markerer dagen med udgivelsen af en CD-boks, som samler Nørgårds i alt otte symfonier i prisbelønnede indspilninger.

Navne
20. juni 2022

"Hver af mine symfonier føler jeg som et helt kontinent for sig", siger en af vor tids største symfonikere, den danske komponist Per Nørgård. Gennem et langt liv har han produceret noget af det mest visionære musik i Norden, der udspringer af en uudslukkelig trang til at undersøge verdens fænomener og musikkens muligheder, og hans otte symfonier står som milepæle sat gennem seks årtier. 

Den 13. juli fylder Per Nørgård 90 år. Dette fejrer Dacapo Records med udgivelsen af CD-bokssættet 8 Symphonies med fortryllende fortolkninger, der høstede en enormt mængde superlativer fra kritikerne ved deres udgivelse og som giver et fascinerende indblik i Nørgårds symfoniske tankegang. 

Fri kreativitet og nye kompositionsteknikker

Per Nørgård har altid søgt nye veje og fulgt de lyde, han har hørt for sit indre øre. I de tidligere værker finder man en nordisk tone, som afslører inspiration fra hans lærer Vagn Holmboe og fra hans ungdoms forbillede, Jean Sibelius. 

I 1960'erne fandt Nørgård et kompositionsprincip som skulle vise sig at åbne alle kreative døre på vid gab. Den serielle teknik, som fik navnet Uendelighedsrækken, er en endeløs, seriel tonerække der genererer intervaller i det uendelige, og forener modernistisk strenghed med en naturlig metamorfose. Teknikken giver musikken en harmonisk helhedsfornemmelse, og er udtryk for en holistisk livsfilosofi, der blander musikteori med astrologi og træk fra østlig mystik.

Seks årtier med symfonier

Per Nørgårds i alt otte symfonier, der er komponeret mellem 1953 og 2011, står som søjler i hans liv:

I ungdomsværket Symfoni nr. 1, som har tilnavnet Sinfonia austera ("Streng symfoni"), hører man en klar tilknytning til Finlands store komponist Sibelius. I den næsten psykedeliske Symfoni nr. 2 udfolder Nørgård for første gang uendelighedsprincippet, hvilket videreudvikles i Symfoni nr. 3 med kor, der er blevet hyppigt opført.

Symfonierne 4 og 5 er nogle af Nørgårds mest dramatiske værker; den kaotiske og splittede 4. symfoni er inspireret af den skizofrene schweiziske kunstner Adols Wölfli, og i den frygtløse og mægtige 5. symfoni synes komponisten af tage livtag med voldsomme og utæmmelige naturkræfter.

"Når alt kommer til at/At the End of the Day" er tilnavnet på den 6. symfoni, hvor den nu modne komponist viser sig mere opdagelyst, legende og rytmisk boblende end i nogen af sine hidtidige symfonier. Symfoni nr. 7 er bestilt til indvielsen af den nye koncertsal i DR Byen i 2009 – et dynamisk og meget sammensat værk, præget af slagtøj og myriader af impulser. Den ottende og sidste symfoni skiller sig ud ved at være mere lys og legende, mere transparent og luftig end nogen af de øvrige. 

Bokssæt med den komplette cyklus

I anledning af den runde dag, samler Dacapo Records nu for første gang de otte symfonier i en indbydende CD-boks med fire CD'er. CD-boksen 8 Symphonies udkommer fredag d. 8. juli, få dage før Per Nørgårds 90-års fødselsdag.

Boksen indeholder prisebelønnede indspilninger af symfonierne med orkestre og dirigenter i verdensklasse. Symfoni nr. 1 & 8 er indspillet af Wiener Filharmonikerne og Sakari Oramo. Indspilningen vandt i 2015 den prestigefulde Gramophone Award i kategorien Best Contemporary Recording. 

Symfoni nr. 3 & 7 er indspillet af DR Symfoniorkestret og Thomas Dausgaard. "Gränslös dansk genialitet", skrev OPUS om albummet, som bl.a. også modtog 6 stjerner i Berlingske og karakteren 10/10 af Classics Today.

Symfonier nr. 2 & 6 samt Symfonier 4 & 5 er indspillet af Oslo Filharmonikerne og John Storgårds. De to udgivelser udkom i 2016 og modtog bl.a. topkarakterer af BBC Music Magazine, Politiken og Magasinet Klassisk samt udmærkelsen Editor's Choice i Gramophone.

 • Per Nørgård

  Symfonier 3 og 7

 • Per Nørgård

  Symfonier 1 & 8

 • Per Nørgård

  Symfonier 2 & 6

 • Per Nørgård

  Symfonier 4 & 5

 • Per Nørgård

  Strygekvartetter 7, 8, 9 og 10

 • Per Nørgård

  Singing Secrets

randomness