Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Hidtil ukendte orkesterværker af Paul von Klenau indspillet af Singapore Symphony Orchestra

Prøve på Klenaus klaverkoncert (Foto: Singapore Symphony Orchestra og Aloysius Lim)

Hidtil ukendte orkesterværker af Paul von Klenau indspillet af Singapore Symphony Orchestra

Klenau var en kontroversiel skikkelse i dansk musikliv, som mere eller mindre er gået i glemmebogen efter sin død. Den 12. maj udkommer et nyt album med verdenspremiereindspilninger af tre orkesterværker.

Ny udgivelse
19. april 2023

Paul von Klenau (1883-1946) var en kontroversiel figur i dansk musikliv. Han producerede værker, næsten manisk, frem til sin død, hvorefter både hans person og musik forsvandt i kollektiv glemsel.

Som 19-årig rejse Klenau til Tyskland, hvor han bosatte sig og skabte sig en succesfuld karriere som dirigent og komponist. I disse år lykkedes det ham at navigere i et Nazityskland, hvor grænserne mellem at være indenfor eller udenfor i forhold til den herskende ideologi og kunstsmag var udviskede. Klenau gav udtryk for holdninger, der flugtede med nazisternes, men han meldte sig aldrig ind i partiet.

Den 12. maj udkommer et nyt album, som præsenterer et glimt af Klenaus enorme produktion og beherskelse af både tonale og atonale klange samt hans karakteristiske introspektive stil.

Klenau i Singapore

Concertos · Symphony No. 8 indeholder verdenspremiereindspilninger af Klenaus violinkoncert, klaverkoncert og 8. symfoni. Værkerne blev fundet blandt hans efterladte papirer i 2005 og ingen af dem havde været opført i hans egen levetid.

Albummet er indspillet af Singapore Symphony Orchestra, som i den forbindelse også uropførte Klenaus klaverkoncert og Symfoni nr. 8 for første gang. 

Orkestrets chefdirigent Hans Graf fortæller om arbejdet med den hidtil ukendte musik: "Det burde være starten på et projekt der skal pege vores interesse lidt mere mod Klenau, som er en uretmæssig glemt komponist (ligesom mange andre), der virkelig bør blive gravet frem og genopdaget til vores daglige brug, fordi vi normalt opfører for meget af de samme ting".

Senromantiske klange og barokke stiløvelser

Klaverkoncerten bygger på Klenaus eget tolvtonesystem, men fremstår i sin helhed klassisk med elementer som er kendt fra tonalt baseret musik. Klaverkoncerten er et personligt værk, der afspejler komponistens situation under Anden Verdenskrig, hvor han flyttede tilbage til København og det danske musikliv, som reagerede med tilbageholdenhed over for den hjemvendte Klenau.

Også violinkoncerten hører ifølge Klenau selv til blandt hans tolvtoneværker, men det musikalske udtryk er mere senromantisk, i stil med Richard Strauss og Erich Wolfgang Korngold.

Symfoni nr. 8 er skrevet "i gammel stil": let, munter og legende. Symfonien er en slags stiløvelse over de gamle barokke og wienerklassiske mestre – måske så meget en øvelse, at symfonien var forbeholdt ham selv, for han prøvede aldrig at få den opført – men lytter man efter i detaljerne, er der meget mere til musikken end blot en stiløvelse. 

Single ude nu

Man kan allerede nu høre en single fra albummet, nemlig andensatsen fra Klenaus violinkoncert med den unge violinvirtuos Ziyu He som solist. I den rolige og melankolsk fabulerende sats, flyder soloviolinen poetisk henover resten af orkestrets klangbund. Lyt til singlen via linket her.

Lær Klenau bedre at kende med tidligere udgivelser og biografien af Steen Chr. Steensen, som også har bidraget med liner notes til det nye album.
 • Paul von Klenau

  Koncerter · Symfoni nr. 8

 • Paul von Klenau

  Symfoni nr. 9

 • Paul von Klenau

  Strygekvartetter 1, 2 og 3

 • Paul von Klenau

  Die Weise von Liebe und Tod des Cornetts Christoph Rilke

 • Paul von Klenau, Steen Chr. Steensen

  Danske Komponister – Paul von Klenau

randomness