Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Jesper Kochs korsuite emmer af nordisk poesi og romantik

DR Vokalensemblet

Jesper Kochs korsuite emmer af nordisk poesi og romantik

DR Vokalensemblet præsenterer førsteindspilningen af Jesper Kochs Korbogen, et melodisk værk i syv kapitler for a capella-kor. Albummet udkommer fredag den 25. juni 2021.

Ny udgivelse
14. juni 2021

Fredag den 25. juni udkommer et nyt album, som præsenterer førsteindspilningen af Jesper Kochs Korbogen, indspillet af DR Vokalensemblet og dirigent Flemming Windekilde.

Korbogen er en suite i syv kapitler for a capella-kor, med hver deres titel og karakter. Satserne er skrevet til digte af Frank Kjørup og er præget af den renfærdige, dansk-nordiske kortradition.

Klarhed, melodi og tonalitet

Jesper Koch (f. 1967) komponerede hovedsageligt kompleks, symfonisk musik, indtil noget i 2012 pludseligt ændrede sig. 

“Jeg fik pludselig en voldsom lyst til at beskæftige mig med vokalmusik – og dermed også med det melodiske og det tonale. De to ting er for mig nært forbundne,” fortæller Jesper Koch. “Jeg ville tilbage til noget helt basalt, som jeg savnede efter at have skrevet nogle ret komplicerede orkesterværker.”

Det store korværk er karakteriseret af oprigtighed og en følelse af tidløshed. Musikken er kompleks og alligevel melodisk, kortfattet og gennemsigtig: “Når jeg skriver rent melodisk, skal intet stå i vejen for klarheden. Derfor er alt overflødigt skåret væk,” siger Jesper Koch.

En fælles, kulturel underbevidsthed

Både Jesper Koch og digteren Frank Kjørup er begge stærkt inspirerede af naturen på Sjællands nordkyst, nærmere bestemt Dronningmølle og det bakkede hedelandskab kaldet Rusland.

Korbogen forholder sig dermed til naturen der omgiver og præger os som mennesker, men også til den kultur der former os. Værket skriver sig ind i en lang, dansk sangtradition, som udgør en mere eller mindre bevidst del af Jesper Kochs musikalske sprog og kulturelle DNA.

Med poesien som udgangspunkt, udforsker Jesper Koch altså den fælles kulturelle underbevidsthed, i sit eget romantiske og følelsesfulde univers. 

Koncert og radiotransmission

DR Vokalensemblet opfører et uddrag af Korbogen ved to koncerter med navnet En nordisk sommer den 24. og 25. juni i Trinitatis Kirke i København. Efter koncerten den 24. juni inviterer Dacapo til reception og fejring af den nye udgivelse. Koncerten vil efterfølgende blive sendt på DR P2.

Jesper Koch har tidligere udgivet drømmende og kompleks orkestermusik hos Dacapo Records, men udforsker nu kormusikken, dens muligheder og begrænsninger.
 • Jesper Koch

  Korbogen

 • Jesper Koch

  Dreamscapes

 • Jesper Koch

  Orkesterværker

 • Svend Hvidtfelt Nielsen, Jesper Koch, Lars Hegaard, Ib Nørholm, Pelle Gudmundsen-Holmgreen

  Fem danske klavertrioer

randomness