Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Hugi Guðmundssons prisvindende The Gospel of Mary giver en stemme til kristendommens kvinder

The Gospel of Mary, dansk premiere på KLANG festival 2022 © Alexander Banck-Petersen

Hugi Guðmundssons prisvindende The Gospel of Mary giver en stemme til kristendommens kvinder

Den 28. april udkommer førsteindspilningen af Hugi Guðmundssons prisvindende oratorie The Gospel of Mary, et bevægende værk, som kombinerer barokkens oratorietradition med en nutidig tonesætning.

Ny udgivelse
29. marts 2023

Med medrivende sinfonietta, kor og solosopran har den islandske komponist Hugi Guðmundsson skabt et nyt oratorie. The Gospel of Mary henter inspiration fra et for længst glemt evangelie, som udfordrer de etablerede fortællinger om Maria Magdalenas rolle, og som i værket her udfoldes i en feministisk fortolkning af Guðmundsson og hans librettister Niels Brunse og Nila Parly.

The Gospel of Mary har netop modtaget prisen som Årets komposition ved Icelandic Music Awards 2023. Nu udkommer en førsteindspilning af værket med Århus Sinfonietta, koret Schola Cantorum Reykjavicensis og sopran Berit Norbakken. Pre-save albummet til din streamingtjeneste her.

Nyt perspektiv på kristendommens kvinder

Gennem næsten 2.000 år blev historien om hende holdt ude af kirkens officielle fortællinger. På trods af at Jesus havde elsket hende højere end nogen anden af sine disciple, forblev hun skyggeagtig og kontroversiel: forhånet som prostitueret, retoucheret ud af billedet, tillagt lavere status.

Da historien om Maria Magdalena endelig nåede frem til os, befandt den sig i en papyrusrulle fra det femte århundrede, som blev købt af en tysk forsker på et antikvitetsmarked i Cairo i 1896 og herfra blev bragt til Berlin.

Teksten præsenterer radikale fortolkninger af Jesu lære og positionerer Maria Magdalene som en apostel med et nært forhold til Jesus. The Gospel of Mary inviterer os til at lytte til en stemme, der blev forstummet af historien og fortæller en historie om hvordan kvinder var en del af kristendommens fødsel, men siden er blevet nedtonet og skjult.

Baroktradition i nutidig form

The Gospel of Mary henter i sin form inspiration fra barokkens oratorietradition, ved at kombinere dramatiseringer af evangelieteksten med kommenterende satser. I disse afdelinger synges Marias ord af sopranen Berit Norbakken, akkompagneret af bløde strygere og vibrafon, mens de mandlige personer synges af koret.

Oratoriet indeholder også tre koraler, med originaltekster af Parly og Brunse, der minder om den "feminine" orkestrering af Marias musik, samt fem instrumentalmeditationer, der er noget anderledes i klangbillede og udtryk.

Hugi Guðmundssons umiskendelige flair for at skrive musik til stemmen er tydelig i The Gospel of Mary. Musikken kombinerer oratorieformen med en moderne og nutidig tonesætning, melodiøse og fortællende vokalpartier samt svævende korklange.

Single ude nu

Du kan allerede nu smuglytte til en single fra værket, nemlig satsen Chorale III, en bevægende koral med skrøbelig instrumentalintro, som kan høres på alle streamingtjenester via linket her.

  • Hugi Guðmundsson

    The Gospel of Mary