Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Wiener Philharmoniker

orchestra
Richard Schuster

Wiener Filharmonikerne

Der findes formentlig intet andet musikensemble, der er så nært beslægtet med den europæiske klassiske musiks tradition og historie som Wiener Filharmonikerne. Det prominente orkester fra musikkens hovedstad og dets musikere har i løbet af de seneste 176 år oplevet og påvirket musikhistoriens gang verden over. Selv i dag henviser prominente solister og dirigenter til den unikke “wienerklang” som den særlige kvalitet, der adskiller det fra andre orkestre.

Den fascinationskraft, som orkestret siden begyndelsen har haft på prominente komponister og dirigenter såvel som musikelskere over hele verden, er funderet på den bevidste vedligeholdelse af en homogen musikalsk stil, som omhyggeligt videreføres fra generation til generation, såvel som en enestående historie og organisationsstruktur. Grundpillerne i “den filharmoniske idé”, som gælder den dag i dag, er en demokratisk organisation, der lader musikerne selv træffe de kunstne-riske og organisatoriske beslutninger, samt en tæt symbiose med Wiener Staatsopers orkester. Wiener Filharmonikernes vedtægter fastsætter, at kun musikere fra operaorkestret kan blive optaget i Wiener Filharmonikerne.

Et andet karakteristisk træk ved denne demokratiske struktur er, at orkestret bærer det fulde ansvar for at arrangere koncerter og udvælge repertoire såvel som at engagere dirigenter og solister. I 1860 introducerede man en abonne-mentsserie, som en enkelt dirigent blev engageret til for en hel sæson. Det var disse koncerter, der grundlagde det solide kunstneriske og økonomiske fundament, som fortsat eksisterer i dag. Siden 1933 har orkestret haft et system af gæstedirigenter, som sikrer en bred vifte af kunstneriske møder med tidens mest prominente dirigenter.
Orkestrets turnéaktiviteter begyndte i starten af det 20. århundrede og har siden da ført orkestret rundt til alle klodens kontinenter. De seneste år har dette indbefattet regelmæssige gæstespil i Tyskland, Japan, USA og for nylig også i Kina.

Wiener Filharmonikerne har gjort det til deres mission at sikre musikkens humanitære budskab en plads i deres lytteres dagligdag og bevidsthed. Orkestret har siden begyndelsen udvist et stærkt samfundssind, som kendetegnes ved dets støtte til værdigt trængende og til unge musikeres udvikling. Orkestret optræder hvert år ved adskillige koncerter med velgørende formål og står bag initiativer til fordel for de ugunstigt stillede.

Orkestret har modtaget adskillige priser og hædersbevisninger. Siden 2008 har det haft ROLEX som enesponsor.

Wiener Filharmonikerne afholder cirka 40 koncerter i Wien om året, heriblandt nytårskoncerten og sommerens Schönbrunn-slotskoncert, der begge transmitteres til adskillige lande verden over. Orkestret er desuden faste gæster ved Festspillene i Salzburg og spiller over 50 koncerter hvert år på sine internationale turnéer. Alle disse aktiviteter understreger Wiener Filharmonikernes renommé som et af verdens bedste orkestre.

wienerphilharmoniker.at

 

 • Per Nørgård

  8 Symphonies

 • Rued Langgaard, Jacob Gade

  Symfoni nr. 2 & 6

 • Jacob Gade

  Tango Jalousie

 • Per Nørgård

  Symfonier 1 & 8