Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Tine Thing Helseth

trumpet
1987
© Paul Mitchell

Den norske trompetist Tine Thing Helseth regnes som en af de førende trompetister i sin generation, og hun har høstet bred anerkendelse for sin sjælfulde, lyriske klang og åbne indstilling til musikken. Hun er en kunstner, der nedbryder genregrænserne med sin originale og fordomsfrie tilgang, og hendes stadigt voksende repertoire spænder fra den klassiske periode til nutidsværker og nybestillinger.

Helseth har modtaget utallige priser, bl.a. Newcomer of the Year ved Echo Klassik Awards i 2013, Borletti-Buitoni Trust Fellowship i 2009, og i 2006 vandt hun 2. præmien i den tv-trans­mitterede EBU Konkurrence for unge solister – en konkurrence, hun vendte tilbage til som jurymedlem i 2016-­udgaven.

Tine Thing Helseth har arbejdet med nogle af verdens førende orkestre, herunder NDRs Elbphilharmonie-orkester, Gürzenich Orkestret i Köln, Tonkünstler Orkestret i Wien, Philharmonia Orkestret, BBC Scottish Orchestra, filharmonikerne fra Warszawa, Rotterdam, Oslo, Bergen, Helsinki, Hongkong og Stockholm, DR Symfoniorkestret og Det Svenske Radiosymfoni­orkester, symfonikerne fra Baltimore, Bamberg, Cincinnati, Singapore og KBS Symfoniorkestret fra Sydkorea. Hun samarbejder desuden med flere kammerorkestre, heriblandt Det Norske Kammer­orkester, Det Australske Kammerorkester, kammerorkestrene fra Zürich, Lausanne, München og Philadelphia, Mozarteum Salzburg og Hongkong Sinfonietta.

I 2012 indspillede Tine Thing Helseth albummet Storyteller med Royal Liverpool Philharmonic (EMI Classics), og i 2013 udgav hun – akkompagneret af pianisten Kathryn Stott – et album, der bærer hendes navn og indeholder et personligt udvalg af originale og transskriberede værker.

Tine Thing Helseth er bosiddende i Oslo og bliver ofte benyttet som tv- og radiovært. Hun underviser også i trompet på konservatoriet i Oslo og optræder – som den allround-musiker hun er – jævnligt med sit ti kvinder store brassband, tenThing, såvel som på nogle af de mest ikoniske jazzspillesteder i Norge. Fra 2020 er hun en del af Risør Kammermusikfestivals kunstneriske ledelse.

  • Bent Sørensen

    Koncerter

randomness