Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Martin Fröst

clarinet
1970
© Nikolaj Lund

Klarinettist, dirigent og Sony Classical-kunstner Martin Fröst er kendt som en af vor tids fineste re­præsentanter for klarinetten. New York Times’ anmelder skrev, at “hans virtuositet og musiker­skab overgår enhver klarinettist, måske nogen instrumentalist overhovedet, jeg nogensinde har hørt”.

Martin Fröst er også kendt for at skubbe til de musikalske normer, og foruden det klassiske og romantiske repertoire for klarinet er det 20. og 21. århundredes musik vigtig for ham. Han har således inspireret komponister som Anders Hillborg og Kalevi Aho til at skrive værker til sig. Som den første klarinettist nogensinde modtog Martin Fröst i 2014 Danmarks største musikpris, Léonie Sonnings Musikpris. Han blev derved en del af den stjernerække af musiknavne, der har modtaget musikprisen.

Fröst betragtes som en af verdens førende blæsere, og orkestre som Concertgebouw Orkestret, New York Filharmonikerne, Los Angeles Filharmonikerne, Gewandhaus Orkestret Leipzig, München Filharmonikerne, Philharmonia Orkestret og NDRs Elbphilharmonie Orkester nyder regelmæssigt godt af hans besøg. Han spiller også kammermusik med mange af nutidens førende instrumentalsolister – bl.a. Yuja Wang, Janine Jansen, Leif Ove Andsnes og Antoine Tamestit – som han optræder med på en lang række internationale musikscener og festivaler, eksempelvis Carnegie Hall, Amsterdams Concertgebouw og Berlins Konzerthaus.

Martin Fröst, der er født i 1970, er også kendt for sine performances, hvor han træder ud af den traditionelle koncertramme. I de senere år har han i samarbejde med blandt andre Stockholms Filharmoniske Orkester præsenteret de nyskabende koncert­projekter Dollhouse, Genesis og senest Retrotopia, der udfordrer grænserne for, hvad klassiske koncerter er.

I de seneste år har Martin Fröst også skabt sig en karriere som dirigent, og posten som chefdirigent for Det Svenske Kammerorkester fra sæsonen 2019-20 bliver hans første. Sammen vil de bl.a. følge i Mozarts fodspor – i tog. Projektet, der skal indspilles af Sony Classical over en periode på fire år, vil være orkestrets første grønne turné-initiativ.

Som ivrig fortaler for betydningen af musikundervisning lancerede Martin Fröst i 2019 – i samarbejde med instrumentproducenten Buffet Crampon – Martin Fröst Foundation. En fond, der er sat i verden for at forbedre og støtte børn og unges adgang til musikundervisning og -instrumenter verden over og desuden tager fat på at udvikle den klassiske koncertform til de kommende generationer.

  • Bent Sørensen

    Koncerter

randomness