Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Louis Glass

composer
1864
1936

Louis Glass var en nøjagtig nutidig af Carl Nielsen, og var en af ??de vigtigste og mest konsekvente senromantiske komponister i Danmark. Hans kunstneriske integritet var højt værdsat, men hans reflekterende udtryk vandt ham ikke generel popularitet.

Fra sine studier i udlandet bragte Louis Glass inspiration hjem fra Bruckner, Wagner og César Franck, særligt efter at Glass' personlige fordybelse i teosofi resulterede i en serie af store selvstændige værker.

I sine seks symfonier finder man en usædvanlig sikker forståelse af de tekniske og intellektuelle aspekter af musikken. Den tredje og fjerde symfoni er monumentale, den femte symfoni er et højdepunkt i dansk symbolisme, mens den sjette var et forgæves forsøg på at genoplive nationalromantikken. Hertil kan der tilføjes mange andre orkesterværker, herunder en Fantasia for klaver og orkester, og den teosofiske ballet Artemis. Louis Glass var både pianist og cellist, og hans kammermusikalske værker er yderst velskrevne.

Efter henholdsvis Louis Glass' og Carl Nielsens død, blev Glass' musik fortrængt fra det musikalske miljø af Carl Nielsens standardbærere, og kun i de senere år har man igen opdaget, hvordan Louis Glass supplerer den danske kultur i århundredeskiftet på en meget personlig måde.

randomness