Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Leif Ove Andsnes

piano
1970
© Gregor Hohenberg

Pianisten Leif Ove Andsnes har betaget den klassiske musikverden med sine udsøgte fortolkninger og sin fremragende teknik, siden han i 20-års alderen dukkede op på den internationale scene. Han er en efterspurgt solist i alle verdens førende koncerthuse, både ved koncerter med orkester, ved kammerkoncerter og solo. Han er grundlægger af Rosendal Kammer­musik­festival.

Leif Ove Andsnes har i de seneste 25 år indspillet et bredt repertoire. Blandt hans seneste udgivelser finder man The Beethoven Journey, hvor Andsnes selv spiller og dirigerer alle ­Beethovens klaverkoncerter og Koralfantasi, et album med et personligt udvalg af Sibelius’ sjældent hørte og usædvanligt smukke klaverperler og et album, hvor han dykker ned i Stravin­skys musik sammen med pianistkollegaen Marc-André Hamelin. På sit seneste album helliger Andsnes sig Chopins fire monumentale Ballader, der flettes sammen med tre af komponistens Nocturner. Albummet blev kåret som Editor’s Choice af BBC Music Magazine og blev af franske ResMusica.com udråbt som “et af årets – måske endda årtiets – store klaveralbum”.

Leif Ove Andsnes er udnævnt til kommandør af den norske St. Olavs Orden og har modtaget et væld af udmærkelser, bl.a. Gilmore Artist Award, den højt ansete Peer Gynt­-pris samt Royal Philharmonic Society’s Musikerpris. Leif Ove Andsnes blev i 2013 optaget i Gramophone Hall of Fame, og i 2016 blev han udnævnt til æresprofessor ved både New Yorks Juilliard School of Music og Universitetet i Bergen.

Leif Ove Andsnes er født 1970 på øen Karmøy nord for Stavanger og blev uddannet ved musikkonservatoriet i Bergen af den stedlige tjekkiske professor, Jirˇí Hlinka. Han har desuden modtaget undervisning fra den belgiske klaverlærer, Jacques de Tiège, der – som Hlinka – har haft stor indflydelse på Andsnes’ spillestil. Leif Ove Andsnes er kunstnerisk rådgiver for Jirˇí Hlinka Klaverakademiet i Bergen, hvor han hvert år giver masterclasses.

  • Bent Sørensen

    Koncerter

randomness