Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Ny udgivelse: Delikat fløjtemusik med internationale forbindelser

Ny udgivelse: Delikat fløjtemusik med internationale forbindelser

Joachim Andersen var i sin samtidig en central skikkelse i det europæiske musikliv og blev kendt som Fløjtens Chopin. Den 17. november udkommer et nyt album med værker for fløjte og klaver

Ny udgivelse
30. oktober 2023

Joachim Andersens (1847-1909) karriere var exceptionelt alsidig. Han var medstifter af Berlinerfilharmonikerne, hvor han virkede som dirigent og som en fremragende solofløjtenist. Han er særlig kendt for sine mange samlinger af koncertetuder – en musikalsk skat, som i dag udgør en uomgængelig kerne i fløjterepertoiret. 

Den 17. november udkommer en ny dobbelt-CD med værker for fløjte og klaver, indspillet af Alena Walentin og Berit Johansen Tange. Pre-save albummet til din streamingtjeneste her.

Internationale forbindelser

Hvor Joachim Andersen i dag primært er et velkendt navn blandt fløjtenister, var han i sin samtid en særdeles central figur i det midteuropæiske musikliv. Han var medstifter af Berlinerfilharmonikerne, havde tætte venskaber med toneangivende skikkelser som Tjajkovskij, Anton Rubinstein og Hans von Bülow, og i Paris blev han kendt som intet mindre end Fløjtens Chopin, hvilket vidner om hans bemærkelsesværdige status.

Det internationale miljø Andersen begik sig i, giver genklang i musikken på det nye album. Inspirationen fra toneangivende komponister fra hans samtidige, som Tjajkovskij, Brahms og Rubinstein, samt et tonesprog der befinder sig mellem fransk senromantik og impressionisme, høres i mange af de mindre karakterstykker. Men Andersens nordiske ophav er også at spore i form af en særlig nordisk tone, ikke mindst med inspiration fra Johan Svendsen og Grieg, hvis samlinger af Lyriske stykker stod fremme på alle klaverer i samtiden.

Delikate værker for fløjte og klaver

I de fortryllende og følelsesmæssigt resonante værker for fløjte og klaver fremstår Joachim Andersen som en komponist, der er dybt forankret i sin samtid. Musikken har en gennemgående romantisk og melodisk karakter, med en vis melankoli og tristesse i mange af stykkerne. 

I modsætning til mange andre "fløjtekomponister", er Andersens klaverstemmer fint udarbejdede og bærer præg af hans udmærkede pianistiske evner. Enkelte værker har endda så fremtrædende og velformede klaverstemmer, at det nærmest er et stykke for klaver og fløjte og ikke omvendt.

Den delikate musik for klaver og fløjte er indspillet af Alena Walentin, som hurtigt har etableret sig som en af sin generations mest alsidige og aktive fløjtenister. Hun akkompagneres af pianist Berit Johansen Tange, som både er en anerkendt akkompagnatør og kendt for sit store arbejde med Rued Langgaards musik. 

Singleudgivelser

Der udkommer to singler forud for albumudgivelsen: Fredag d. 3. november kan man høre La Resignation, Op. 22, med en smukt formet fløjtemelodi og vuggende klaverakkompagnement, og d. 10. november udkommer den charmerende fløjteetude Album-Blatt, Op. 19.

  • Joachim Andersen

    Works for Flute and Piano