Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Mette Nielsen udgiver debutalbum indspillet af fremadstormende unge musikere

NOVO Quartet © HEIN Photography

Mette Nielsen udgiver debutalbum indspillet af fremadstormende unge musikere

Den 26. maj udkommer albummet Frozen Moments, indspillet af NOVO Quartet og klarinettist Jonas Frølund – et øjebliksbillede af et årti i den unge komponists liv.

Ny udgivelse
15. maj 2023

Frozen Moments er den unge komponist Mette Nielsens betagende debutalbum, med værker for strygekvartet og klarinet skrevet mellem 2012 og 2021, indspillet af den prisvindende danske NOVO Quartet og den talentfulde klarinettist Jonas Frølund.

Tilføj albummet til din streamingtjeneste på forhånd via linket her.

Fastfrosne øjeblikke

Værkerne på albummet handler på hver sin måde om at bevæge sig ind i lyden, standse tiden eller ændre tiden og præsenterer en introspektiv samling af kompositioner, som udfordrer lytteren til at reflektere over tiden og lydens natur.

“Hvordan ville det være, hvis man kunne holde inde midt i et stykke – hvis man kunne standse tiden, gå rundt om de enkelte elementer og iagttage dem?” spørger Mette Nielsen f.eks. i forordet til sit partitur til Forestilling om et fastfrosset øjeblik. Strygekvartetten er en musikalsk realisering af denne tanke – undervejs stivner musikken og nærmest fører os ind i en akkord for at se nærmere på dens indre.

Triologi af beslægtede værker

I Mette Nielsen værker kan man ofte spore en inspiration fra Pelle Gudmundsen-Holmgreens musik, som gjorde hende opmærksom på modulteknikker, hvor et værk måske består af et enkelt element fra et andet partitur eller fragmenter af et eksisterende partitur. 

Dette kan f.eks. høres i trilogien af de beslægtede værker Alone, Together og Apart, som ved hjælp af modulteknikken lader hvert enkelt værk afsløre nye sandheder om de to andre. I Alone hører vi soloklarinetten udforske et rum i al dets tomhed. Apart fortæller os historien set fra den modsatte side – fra rummet selv i skikkelse af en strygekvartet. Together forener, som titlen antyder, de to øvrige partiturer og lader helheden falde på plads.

Single ude nu

Strygekvartetten Kvartet til minde om en sang er udgivet som single fra albummet og kan høres via linket her. Strygekvartetten gør brug af en melodi, som Mette Nielsen skrev som barn, som undervejs i værket gøres stadig mere skrøbeligt, vaklende og forvrænget, så den næsten forsvinder i overtoner og smældende pizzicatoer.

Om Mette Nielsen

Mette Nielsen (f. 1985) er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun studerede hos bl.a. Simon Steen-Andersen, Hans Abrahamsen og Bent Sørensen. Siden har hun fået opført sine værker af bl.a. DR Vokalensemblet, Ensemble Intercontemporain, Ensemble TM+ og SCENATET og senest Odense Symfoniorkester, som i april måned uropførte hendes orkesterværk Bevægelser.

  • Mette Nielsen

    Frozen Moments