Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Hør H.C. Lumbyes festlige musik som den lød i 1840'erne på nyt album med Concerto Copenhagen

© Concerto Copenhagen. Foto: Mathias Løvgreen

Hør H.C. Lumbyes festlige musik som den lød i 1840'erne på nyt album med Concerto Copenhagen

Concerto Copenhagen genopdager tidens popmusik af H.C. Lumbye og hans inspirationskilder, som den lød i Tivoli i 1840'ernes København.  Albummet Champagne! The Sound of Lumbye and His Idols udkommer 18. august.

Ny udgivelse
28. juni 2023

Når vi i dag hører H.C. Lumbyes Champagnegalop ved festlige lejligheder, er vi vant til at den bliver spillet af moderne symfoniorkestre på 60 musikere eller flere. Men da den blev spillet i 1845 i forbindelse med Tivolis toårs fødselsdag af Lumbye og hans blot 22 musikere var lyden en anden.

Lumbye blev hurtigt tidens store popstjerne og i Københavns gader nynnede og fløjtede folk de populære melodier. Med det nye album Champagne! The Sound of Lumbye and His Idols har Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen sat sig for at genskabe den originale lyd af Lumbyes festlige valse og polkaer – en lyd, som ingen har hørt i langt over 150 år.

Den 7. juli udkommer Champagnegaloppen som første single fra albummet. Lyt via linket her.

Ny dansemusik kommer til København

Helt fra åbningsdagen i 1843 er Tivolis største attraktion musikken, som er fordelt ud i hele haven. Ved aftenkoncerterne er H.C.Lumbye og hans orkester det helt store trækplaster, når de hver aften underholder med valse, polkaer og galopper, mens både publikum og musikere drikker tæt.

I løbet af 1830'erne havde den nye dansemusik spredt sig som en steppebrand gennem Europa, først og fremmest wienervalsen i sensuel, vuggende trefjerdedelstakt, men også de mere direkte polkarytmer og de lynhurtige galopper. Lumbye blev introduceret til den nye musik, da et orkester fra Steiermark-området i Østrig besøgte København med stor succes. Herefter samler Lumbye et orkester af musikere fra både militæret og Det Kongelige Teater for at skabe en dansk pendant.

Med musik inspireret af hans største idoler Johann Strauss den Ældre og Joseph Lanner, bliver Lumbye hurtigt den store popstjerne i dansk musikliv. Der går heller ikke længe før Lumbye også bliver kendt udenfor Tivoli og Danmarks grænser som ’Norden Strauss’, en berømthed i udlandet med succesfulde turnéer til både Paris, Wien og Berlin.

Den originale lyd fra 1840'erne

På det nye album har Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen samlet både tidlige værker af Lumbye, der aldrig havde været opført i nyere tid, kendte værker som Champagnegaloppen, samt et værk af hhv. Johann Strauss og Joseph Lanner som have direkte indflydelse på Lumbyes musik.

Lars Ulrik Mortensen og musikerne i Concerto Copenhagen – håndplukkede specialister fra hele Europa – arbejdede i mange måneder med nodemateriet og med at finde instrumenter, som Lumbye og hans musikere ville have genkendt som dem, man brugte i 1840’ernes København, enten på Det Kongelige Teater eller i byens militærorkestre. Resultatet på denne indspilning er et bud på lyden af dansk popmusik fra 1840’erne – så tæt, som vi kan komme den i dag.

Releasekoncert i Tivoli

Den nye udgivelse fejres ved en fest af en releasekoncert i Glassalen i Tivoli søndag den 20. august kl. 17.00. hvor man kan høre Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen opføre de festlige valse og polkaer fra albummet og lade champagne poppe til tonerne af Champagnegaloppen.. Læs mere om koncerten og køb billetter via linket her.

randomness