Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Indespærring og isolation i Martin Staunings nye harpekoncert

Zachary Hatcher (c) Agnete Schlichtkrull

Indespærring og isolation i Martin Staunings nye harpekoncert

Den 19. august udkommer verdenspremiereindspilningen af Martin Staunings nye harpekoncert, skrevet til DR Symfoniorkestrets harpesolist Zachary Hatcher.

Ny udgivelse
1. august 2022

Harpen er ofte kendt for sin drømmende klang, men det er sjældent at man oplever den træde helt frem som solist foran symfoniorkestret. Der er skrevet meget få harpekoncerter, men under coronapandemien skrev komponist Martin Stauning en ny én af slagsen til DR Symfoniorkestrets unge harpesolist Zachary Hatcher.

På YouTube har en koncertoptagelse af værket fået et hav af afspilninger – over 22.000 i skrivende stund. Fredag d. 19. august udkommer verdenspremiereindspilningen af harpekoncerten som digitalt album på alle streamingtjenester. 

Harpenisten som dukkefører

I Martin Staunings værker oplever man ofte kraften i det usagte – i afstanden mellem tonerne, i den flygtige retorik eller i den teatralske antydning. I harpekoncerten gik Stauning imidlertid ret konkret til værks.

Én af grundidéerne bag værket, var at se harpesolisten som en slags marionetdukkefører, der hiver i snorene. Hver gang harpespilleren knipser en streng, kommer der en øjeblikket 'spejlreaktion' fra orkestret – som var ensemblet et gigantisk dukketeater under harpens kommando.

"Men efterhånden ser jeg mere strengene som nogle tremmer, som harpenisten er fanget bag. Han er lukket inde, helt fysisk, og kan bare ikke komme ud", fortæller Martin Stauning.

Tekniske udfordringer

Staunings harpekoncert beskæftiger sig med temaer som isolation og indespærring, og rummer et mørke som man sjældent forbinder med harpen. Men også rent teknisk optræder der elementer, som ikke tidligere er set på harpen.

Stauning har løbende i processen sendt brudstykker og udkast til Zachary Hatcher, som ifølge komponisten ikke lod til at have de store tekniske begrænsninger. Sammen udforskede komponisten og harpenisten derfor grænserne for hvad der rent teknisk er muligt på harpen. Nogle passager faldt af den grund først på plads kort inden uropførelsen, f.eks. et særligt udfordrende sted hvor harpenisten skal spille 64.-dels triller i halvandet minut.

En ung stjernesolist

Martin Staunings harpekoncert er bestilt af DR Symfoniorkestret til dets egen soloharpenist, den amerikanske harpespiller Zachary Hatcher (f. 1996). 

Hatcher har spillet harpe det meste af sit liv – faktisk begyndte han allerede, da han var fire år. Som 16-årig blev han optaget på Juilliard Pre College, en forskole til det berømte konservatorium i New York, og to år efter blev han optaget på konservatoriet i Paris. Efter bare et års studier i Paris vandt Hatcher den store ærespris ved den internationale Léopold Bellan Solistkonkurrence i Paris, og året efter, i 2016, blev han udnævnt til soloharpenist i DR Symfoniorkestret. 

Koncerten blev uropført i maj 2021 af DR Symfoniorkestret under ledelse af dirigenten Joshua Weilerstein, som også medvirker på denne liveindspilning.

En koncertoptagelse af værket har gået sin sejrsgang på YouTube og kan ses her.

Tilføj albummet til din streamingtjeneste her.

  • Martin Stauning

    Harp Concerto

randomness