Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Dacapo Records fortsætter ny digital Else Marie Pade-serie

Dacapo Records fortsætter ny digital Else Marie Pade-serie

Den 7. april udkommer anden udgivelse i ny serie af digitale EP'er, med nyfundet og restaureret elektronisk materiale af Else Marie Pade.

Ny udgivelse
16. marts 2023

Sidste år lancerede Dacapo Records den digitale EMP Series, som præsenterer skelsættende indspilninger, sjældne og aldrig før hørte optagelser for at genfortælle, fortolke og sætte Else Marie Pades værker i musikalsk relief frem til 2024, hvor hun ville være fyldt 100 år.

Den 7. april udkommer seriens anden udgivelse, nemlig EMP 2.

Glasperlespil

Den nye digitale EP præsenterer Glasperlespil I og II, to elektroniske værker komponeret i 1959. Værkerne er dels inspireret af Hermann Hesses roman Glasperlespillet (1943) og dels fra det helt konkrete glasperlespil, som Pade legede med som barn. Legetøjet har form som en ramme med 12 x 12 felter, hvor der i hvert af disse felter kan placeres forskelligt farverede perler i uendeligt varierede og komplekse mønstre.

I de to værker overfører Pade princippet fra legetøjet meget direkte ved at opstille 12 tonerækker med hver 12 toner og varierer dem så i forskellige kombinationer værket igennem. Musikken er præget af morsekodelignende sinustoner og har et minimalistisk og køligt udtryk, som er med til at give værkerne et moderne udtryk der minder om nutidig elektronisk musik.

Glasperlespil II fik en særlig betydning for Else Marie Pade på sigt, idet hun spillede værket for Karlheinz Stockhausen, da han besøgte Danmark i 1961. Han bad derefter om en båndkopi, som han efterfølgende anvendte i pædagogiske sammenhænge. Dermed havde Pade fået en kollegial blåstempling af sin musik fra en af de vigtigste komponister inden for den elektroniske musik på daværende tidspunkt.

Mangefacetteret talent

Else Marie Pade (1924-2016) er kendt som pionér inden for den elektroniske musik og musique concrète i Danmark. Hendes værkproduktion tegner imidlertid et billede af en sjælden kombination af genrer, fra bl.a. minimalistiske elektronværker, populært orienterede sange og viser og underlægning radioproduktioner, til modernistiske klassiske partiturværker. 

Denne brede musikalske praksis vidner om et mangefacetteret kompositorisk talent. Den store offentlige interesse for Pades elektroniske musik har dog bevirket, at mange øvrige værker har været ukendte indtil nu og kun har befundet sig som noder i Pades hjem.

Sidste år udkom albummet The Orchestral Works på Dacapo Records, som for første gang præsenterede inspilninger af Pades akustiske orkesterværker. Læs mere her.

  • Else Marie Pade

    EMP 2

  • Else Marie Pade

    EMP 1

  • Else Marie Pade

    The Orchestral Album