Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Ying-Hsueh Chen

percussion
composer
1983
Ying-Hsueh Chen © Rikke Benborg

Ying-Hsueh Chen er en internationalt anerkendt slagtøjsspiller, performancekunstner og komponist, der har gjort sig bemærket med sin alsidige og visionære tilgang, sin medrivende tilstedeværelse på scenen og sine ekstraordinære udlægninger af ny musik. Chen er født i Taiwan og har boet i Danmark siden 2006, hvor hun de seneste år har været med til at trække kompositionsmusikken i nye retninger. Hendes musikalske virke spænder over en vifte af genrer, lige fra klassisk til avantgarde og eksperimentel musik.

Hun har optrådt på musikfestivaler både i Europa og Asien og har som solist samarbejdet med ensembler som National Taiwan Symphony Orchestra og DR Vokalensemblet. Hendes betagende optrædener har nået lyttere i Danmark, USA, Taiwan og Sydkorea gennem radio- og tv-udsendelser og er blevet rost i aviser som The New York Times.

Hendes samarbejde med komponister, musikere og kunstnere fra forskellige genrer er blevet et definerende træk ved hendes kunst. I de seneste år har hun arbejdet på projektet Ancestral Modernism, der udforsker mødet mellem ældgammel musik og moderne kompositionsmusik ved at inkorporere shamanske, tranceskabende og bevidsthedsudvidende slagtøjsstilarter. Ifølge Chen opstår der en særlig magi i det vibrerende møde mellem modpoler under en slagtøjsoptræden, hvor musikken åbner for ukendte dybder i vores sind.

Da hun modtog Dansk Komponistforenings Musikpris i 2018, var det netop for hendes evne til på “smukkeste måde at forbinde verdener” med musik, der “udspringer af noget uendeligt gammelt, tusinder af kilometer borte,” men “lægger sig ved siden af og smelter sammen med vores helt nye, danske musik,” som det lød i motivationen. I 2023 modtog hun desuden Musikanmeldernes Kunstnerpris.

Ying-Hsueh Chen har dyrket et bredt spektrum af musik, lige fra kammermusik og Bach over Xenakis, Nørgård og Ligeti til den helt nye musik. Det er tydeligt, at hun bliver draget af kunstens alsidighed og tekniske udfordringer. Imidlertid er det altafgørende for hende, at enhver musik, hun engagerer sig i, føles autentisk.

Ying-Hsueh Chen er uddannet fra The Juilliard School i New York og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor hun blev undervist af Gert Mortensen. I 2019 blev hendes første soloudgivelse for slagtøj, Raw Elegance, udgivet af Orlando Records, Wien.

  • Ying-Hsueh Chen

    Dark Radiance

randomness