Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Wayne Siegel

composer
1953

Wayne Siegel er født i Los Angeles i 1953. I 1971 påbegyndte han studier i komposition og filosofi ved University of California i Santa Barbara. Efter tre år besluttede han sig for at rejse til Danmark for at færdiggøre sin uddannelse under Per Nørgård. Efter han i 1977 færdiggjorde sin komponistuddannelse ved det Jyske Musikkonservatorium valgte han at blive i Danmark og arbejde som freelance komponist.

Siden 1986 har Siegel været leder af DIEM (Dansk Institut for Elektronisk Musik) i Århus og en stærk fortaler for den elektroniske musik i Danmark. I 1994 var DIEM, med Siegel som formand, vært for den årlige internationale konference for computermusik ICMC (International Computer Music Conference). Da DIEM i 2003 blev en del af det Jyske Musikkonservatorium udnævntes Siegel til professor i elektronisk musik som den første i Danmark.

Wayne Siegel har skrevet musik til mange danske og internationale orkestre og ensembler, bl.a. den amerikanske strygekvartet Kronos Kvartetten, der ofte arbejder med værker der integrerer klassisk instrumentering og elektroniske virkemidler.

Naturligt nok har Wayne Siegels musik dybe rødder i den amerikanske musiktradition. Som barn og ung var han påvirket af, i første omgang, folk, men senere også blues og avantgarderock som fx Frank Zappa. Komponisterne Steve Reich og György Ligeti, samt amerikansk minimalisme, har haft en stor indflydelse på Siegel, og det er oftest i en sådan sammenhæng, han placeres. De tidlige indtryk fra mere populære genrer er gradvist blevet tydeligere, og det er måske en af årsagerne til, at Siegels musik tit fremstår mere umiddelbart imødekommende end meget anden såkaldt moderne kompositionsmusik.

Computeren og andre instrumenter fra elektronisk musik anvendes flittigt i Siegels produktion. Han har skrevet talrige værker, der blander klassisk instru-mentarium med ny teknologi. Interaktiv computermusik, dvs. musik hvor mennesker interagerer med computere i den kreative proces, er et felt Siegel har udforsket intenst siden 1990'erne, det være sig inden for moderne dans, musik eller installation. Han har både bidraget med forskningsarbejde og komponeret værker, der baserer sig på interaktivitet.
 

randomness