Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Jukka-Pekka Saraste

conductor
Jukka-Pekka Saraste © Felix Broede

Jukka-Pekka Saraste har med bemærkelsesværdig musikalsk dybde og integritet etableret sig som en af sin generations mest fremtrædende dirigenter. Han er født i Heinola, Finland, og begyndte karrieren som violinist, før han uddannede sig til dirigent hos Jorma Panula ved Sibelius Akademiet i Helsinki.

Som kunstner har Saraste en sjælden alsidighed og bredde. Han er kendt for sin objektive tilgang og fortolkninger af senromantisk musik og komponister som Beethoven, Bruckner, Sjostakovitj, Stravinsky.

I 2022 blev Jukka-Pekka Saraste udnævnt til chefdirigent og kunstnerisk leder for Helsinki Filharmonikerne fra sommeren 2023. Fra 2010 til 2019 fungerede han som chefdirigent for WDR Symfoniorkester i Köln. Under hans ledelse opbyggede orkestret et ry både i ind- og udland og turnerede i Østrig, Spanien, Baltikum og Asien, og deres indspilninger af de samlede symfonier af Sibelius, Brahms og Beethovens blev usædvanligt godt modtaget.

Tidligere, fra 2006 til 2013, var Jukka-Pekka Saraste musikchef for Oslo Filharmonikerne, hvor han i dag er æresdirigent. Han har tidligere været chefdirigent for Det Skotske Kammerorkester, Finlands Radiosymfoniorkester og for Toronto Symfoniorkester. Han har desuden været 1. gæstedirigent for BBC Symphony Orchestra og kunstnerisk rådgiver for Lahti Symfoniorkester. I dag er han desuden kunstnerisk leder af Det Finske Kammerorkester, som han grundlagde.

Jukka-Pekka Saraste er et stiftende medlem af LEAD! Foundation, et mentorprogram for unge dirigenter og solister. Med base i Finland står fonden bag projekter i Stockholm, Lausanne, Dortmund og Sofia. I 2020 skabte den også Fiskars Summer Festival – en international platform, hvor førende finske og internationale kunstnere kan videregive deres viden og erfaring til den næste generation af dirigenter og musikere fra hele verden.

Jukka-Pekka Sarastes dirigentkarriere har ført ham til verdens mest berømte orkestre, herunder London Filharmonikerne, Philharmonia Orkestret, Gewandhaus Orkestret i Leipzig, München Filharmonikerne, Dresdens Statskapel, Bayerns Radiosymfoniorkester, Berlins Statskapel, Concertgebouw Orkestret, Rotterdam Filharmonikerne, Wiener Symfonikerne, NHK Symfoniorkester, Orchestre de Paris samt de førende skandinaviske orkestre. I Nordamerika har han dirigeret symfoniorkestrene i Cleveland, Boston, Chicago, San Francisco, Pittsburgh, Detroit og Los Angeles og New York Filharmonikerne samt Orchestre Symphonique de Montréal.

Jukka-Pekka Saraste har i de seneste år udviklet en stærk operaprofil og havde efter koncertopførelser af Stravinskys Oedipus Rex, Schönbergs Erwartung og Bartóks Hertug Blåskægs Borg stor succes på Theater an der Wien med en ny scenisk opsætning af Mendelssohns Elias, instrueret af Calixto Bieito, og Korngolds Die tote Stadt på Den Finske Nationalopera. Han har også dirigeret nyopsætningen af Aribert Reimanns Lear på Den Bayerske Statsopera i München.

Jukka-Pekka Sarastes omfattende og anmelderroste diskografi omfatter adskillige indspilninger med Finlands Radiosymfoniorkester, Toronto Symfoniorkester og WDR Symfoniorkester.

Han har modtaget Pro Finlandia-prisen, Sibelius Medaljen og Den Finske Stats Musikpris.

  • Bent Sørensen

    The Island in the City

randomness