Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Verdensberømt balletmusik i nyindspilning

Verdensberømt balletmusik i nyindspilning

Knudåge Riisagers berømte musik til Harald Landers ballet Etudes udkommer endelig i en nyindspilning med Aarhus Symfoniorkester. Udgivelsen rummer også Riisagers personlige og eneste violinkoncert.

Ny udgivelse
15. januar 2019

Den 15. januar 1948 havde Harald Landers ballet Etudes, med musik af Knudåge Riisager, verdenspremiere på Det Kongelige Teater. Siden har balletten gået sin sejrsgang verden over, og er den største danske succes i ballethistorien. I dag – præcis 71 år senere – udkommer Riisagers musik i en nyindspilning med Aarhus Symfoniorkester.

Ballethistorisk verdenssucces

Det er den tyske dirigent Andreas Delfs som står i spidsen for Aarhus Symfoniorkesters indspilning af komponisten Knudåge Riisagers største internationale succes.

Riisager (1897-1974) var draget af det fine ’glimt i øjet’ i Carl Czernys Etuder, og ville have dem til at “bruse som kulsyren i en mineralvand”, da han i slutningen af 1940'erne omskrev dem til balletten Etudes. Værket indeholder Riisagers karakteristiske lethed og farvelægning af musikken, og med Harald Landers koreografi har værket siden uropførelsen i 1948 været opført på de største balletscener verden over.

Riisagers eneste violinkoncert

Foruden balletmusikken rummer den nye udgivelse også Riisagers eneste violinkoncert, skrevet i 1951.

Koncerten er et stærkt personligt bidrag til koncertgenren, hvor Riisager brød med “almindelig praksis”, med en disponerering i to satser: en vegeterende, kontemplativ førstesats og en handlingspræget andensats.

Det er Ian van Rensburg som er solist i violinkoncerten, som er indspillet efter den revision af partituret, som Riisager lavede i samarbejde med Wandy Tworek, som koncerten er tilegnet og blev uropført af.

Aarhus Symfoniorkester er specialiserede i Knudåge Riisagers musik og har tidligere indspillet både hans balletmusik og samlede symfonier.
  • Knudåge Riisager

    Violinkoncert – Etudes

  • Knudåge Riisager

    Balletmusik

  • Knudåge Riisager

    The Symphonic Edition Vol. 1

randomness