Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Rued Langgaards mest bizarre og uforudsigelige værk indspillet for første gang

Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange © Caroline Bittencourt

Rued Langgaards mest bizarre og uforudsigelige værk indspillet for første gang

Fejringen af komponisten Rued Langgaards 125 års fødselsdag fortsætter med nyt album med violinsonater, indspillet af Langgaard-eksperterne Gunvor Sihm og Berit Johansen Tange.

Ny udgivelse
4. oktober 2018

Andet album i Gunvor Sihm og Berit Johansen Tanges serie med Langgaards samlede værker for violin og klaver udkommer i dag.

Det nye album rummer bl.a. premiereindspilningen af Langgaards mest uforudsigelige værk Søndagssonate, som kombinerer violinsonaten med både symfoniorkester og orgel.

Bizar violinsonate med orgel og symfoniorkester

Albummet Samlede værker for Violin og Klaver, vol. 2 lægger ud med Rued Langgaards tidlige og store Violinsonate nr. 1, skrevet i løbet af fire dage i midten af juni 1915. Også Langgaards sidste værk for violin Andante religioso, skrevet i 1950, kan høres på det nye album, som hermed rammer Langgaards arbejde med genren ind.

Sidst, men ikke mindst indholder albummet verdenspremiereindspilningen af den sene Søndagssonate; et af Rued Langgaards mest bizarre og uforudsigelige værker, med undertitlen Lille Storsymfoni, hvor de første to satser er for violin og klaver, tredje sats er for orgel og fjerdesatsen inddrager DR SymfoniOrkestret – i 16 takter. Værket blev uropført så sent som i 2016, og kan kan nu altså for første gang nogensinde høres i en indspilning.

Forgænger fik topkarakter

Violinist Gunvor Sihm og pianist Berit Johansen Tange er begge specialiseret i Rued Langgaards musik. Johansen Tange har bl.a. indspillet tre albums med Langgaards værker for soloklaver, og Gunvor Sihm har, som medlem af Nightingale String Quartet, indspillet samtlige af Langgaards strygekvartetter.

Det nye album følger det anmelderroste første album i serien, som udkom i 2017 og bl.a. var nomineret til P2 Prisen og fik topkarakteren ★★★★★ / ★★★★★ i BBC Music Magazine.

Rued Langgaards 125 års fødselsdag markeres også med udgivelsen af Langgaards 2. og 6. symfoni indspillet af Wiener Filharmonikerne.
  • Rued Langgaard

    Samlede værker for violin og klaver vol. 2

  • Rued Langgaard

    Samlede værker for violin og klaver vol. 1

  • Rued Langgaard, Jacob Gade

    Symfoni nr. 2 & 6