Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Operafilmen Gesualdo · Shadows af Bo Holten har verdenspremiere i Næstved

© Eva Sommestad Holten

Operafilmen Gesualdo · Shadows af Bo Holten har verdenspremiere i Næstved

Bo Holtens fascination af den italienske prins og komponist Carlo Gesualdo har manifesteret sig i en moderne barokopera, som nu udkommer på DVD.

Ny udgivelse
9. august 2018

Dirigent og komponist Bo Holten har længe været fascineret af Carlo Gesualdo – en italiensk prins og en af de mest ekstreme komponister fra senrenæssancen, hvis dramatiske liv og bitre skæbne udgør plottet i hans og librettist Eva Sommestad Holtens ‘moderne barokopera’ Gesualdo · Shadows, som udkommer på DVD den 17. august.

Ekstrem renæssancekomponist væves ind i nutiden

Med sin status af fyrste kunne Carlo Gesualdo tillade sig at komponere præcis som det passede ham, hvilket gav hans musik et vildere ansigt end samtidens. Gesualdo var en neurotisk, eksperimenterende og ‘moderne’ person, som i øvrigt tog livet af sin utro kone og hendes elsker, og hans dramatiske liv og grumme skæbne er dybt forbundet med den farverige, splittede og dybt fortvivlede musik, han producerede.

Gesualdo - Shadows følges den ekstreme renæssancekomponist fra en passioneret ungdom til en alderdom præget af mystik, vold og melankoli, lukket inde i sit eget fyrsteslot på toppen af bjerget i byen Gesualdo i Syditalien. Gesualdos egne madrigaler væves ind i Holtens kompositioner i et møde mellem smerte og skønhed.

Liveoptagelser fra Den Fynske Opera

Operafilmen er baseret på liveoptagelser fra Den Fynske Opera, hvor Gesualdo - Shadows var programsat i 2016 med et stjernespækket hold af solister og de to internationalt anerkendte ensembler Musica Ficta og Concerto Copenhagen. Rollelisten tæller bl.a. Gert Henning-Jensen, Tor Lind og Hanna Kappelin, og forestillingen instrueredes af den italienske koreograf Deda Cristina Colonna

Verdenspremiere på Næstved Early Music Festival

Operaen udkommer på DVD på Dacapo Records den 17. august, men allerede den 15. august kan den opleves på stort lærred når Bio Næstved og Næstved Early Music Festival viser verdenspremieren på operafilmen.

Forinden kan Bo Holten, Eva Sommestad Holten og Deda Cristina Colonna opleves i en gratis artist talk med Karin Fich kl. 16.00 i Sydbanks Arkade i Næstved.

  • Bo Holten

    Gesualdo · Shadows – en moderne barokopera

  • Bo Holten

    Livlægens besøg

  • Bo Holten

    Venus' hjul - Værker for kor

randomness