Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nyt album med Rovsing Olsen fejres ved koncert på Statens Museum for Kunst

Nyt album med Rovsing Olsen fejres ved koncert på Statens Museum for Kunst

Onsdag den 24. oktober udkommer albummet The Planets med kammermusik af Poul Rovsing Olsen. Samme dag opføres alle albummets værker ved en koncert på Statens Museum for Kunst, hvor også det visuelle forlæg for værket Planeterne kan opleves.

Live
10. oktober 2018

Komponisten Poul Rovsing Olsen (1922-82) sagde selv, at det var hans drøm »at skabe musik så direkte som mulig – at bringe musikken tættere på lytteren.« Den 24. oktober udkommer albummet The Planets, hvor man kan høre Rovsing Olsens sidste værk, strygetrioen A Dream in Violet samt fire premiereindspilninger: to instrumentelle værker samt to værker for stemme og instrumenter. Det nye album er indspillet af Signe Asmussen, sopran, Ulla Miilmann, fløjte, Christian Martínez, slagtøj, Anette Slaatto, bratsch, Helge Slaatto, violin, Jonathan Slaatto, cello og Frederik Munk Larsen, guitar, som alle vil optræde ved koncerten på Statens Museum for Kunst den 24. oktober.

Blokbog fra 1400-tallet bliver til musik

Det nye albums titelværk Planeterne for mezzosopran, fløjte, bratsch og guitar, er komponeret i foråret 1978. Anledningen til værkets tilblivelse var 50-året for fundet af en blokbog fra anden halvdel af 1400-tallet med teksterne om planeterne.

Rovsing Olsen skrev selv om værket:
»Planeterne har deres forudsætning i den blokbog, der i 1928 blev fundet i Lerchenborgs bibliotek. Syv fine, farvelagte tegninger fortæller om de syv himmellegemer, der på mange europæiske sprog har givet ugedagene deres navne. Hver tegning er akkompagneret af en latinsk tekst, herunder et to-linet diktum, der kort - men nogenlunde klart - gør rede for karaktertrækkene hos planetbørn, som hører det pågældende himmellegeme til. Og disse koncentrerede skildringer danner grundlaget for musikken. I musikken har jeg søgt at give antydninger af min egen oplevelse af himmellegemernes forskellige kraft og art, ligesom jeg har ladet denne cyklus af planet-sange forløbe som en rejse gennem æteren med motiver, der dukker op, gentages, varieres, forsvinder (men kun for at blive erstattet af nye), indtil man sluttelig når tilbage til udgangspunktet. Indledningen - Aether - er rent instrumental. To af planeterne - Venus og Luna - er kvindelige; i den til dem skrevne musik anvendes små (indiske) bækkener, som i øvrigt også er at høre i Aether.«

Spor af fjerne landes musik

Poul Rovsing Olsen blev uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og derefter i Paris, hvor hans lærere var den højt anskrevne pædagog Nadia Boulanger og den navnkundige komponist Olivier Messiaen. Ved siden af sine klassiske musikstudier dyrkede Rovsing Olsen sin passion for den orientalske musik og på det parisiske Musée de l´Homme med den righoldige samling af bånd og plader med fjerne folkeslags musik, kunne han for alvor lytte sig ind på den eksotiske tonekunst. Denne interesse fik stor betydning for hans videre liv og virke.

I 1958 var Poul Rovsing Olsen med på holdet ved den danske professor P.V. Globs arkæologiske udgravninger ved Den Arabiske Golf og realiserede hermed sit store ønske om at opleve orientalsk musik i det autentiske miljø. Det blev begyndelsen på hans professionelle arbejde med musiketnologien. Foruden talrige rejser til de arabiske lande gennemførte han forskningsopgaver i Indien, Ægypten, Tyrkiet og Grønland, og hans livsværk omfatter en række musiketnologiske publikationer og plade­udgivelser.

Arbejdet med de fjerne landes musik satte sig også spor på Rovsing Olsens egen musik, der omfatter 85 opusnumre. Som komponist var han hverken traditionalist eller stærkt eksperimenterede avantgardist. Det er ved at sætte elementer fra den vestlige og den orientalske musiktradition i spil med hinanden, han udvikler sit meget personlige udtryk, som bringer den orientalske tone ind i dansk musik. Dette udtryk præger alle kompositioner i den aktuelle ­publikation.

Det nye album med Poul Rovsing Olsens kammermusik kan købes fra den 24. oktober. Dacapo har tidligere udgivet bl.a. Rovsing Olsens sange og orkesterværker.
  • Poul Rovsing Olsen

    Planeterne – musik for stemme og instrumenter

  • Poul Rovsing Olsen

    Sange

  • Poul Rovsing Olsen

    Klaverkoncert og orkesterværker

Aftenens program

18:00: Introduktion til planetbogen ved Hanne Kolind Poulsen, museumsinspektør og seniorforsker ved Den Kgl. Kobberstiksamling på SMK

18:15: Koncert: PlaneterneA Dream in VioletRencontresPour une Viole d’AmourAlapa–Tarana skrevet af komponisten Poul Rovsing Olsen (1922–1982)

19.30: Fejring af udgivelsen af albummet The Planets. Dacapo Records byder på et glas vin i Skulpturgaden og det nye album kan købes til særpris.

Både inden og efter koncerten kan du opleve planetbogens blade i en eksklusiv særvisning i Skulpturgaden.