Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Gades Elverskud og Fünf Gesänge udkommer på CD

DR VokalEnsemblet © Per Morten Abrahamsen

Gades Elverskud og Fünf Gesänge udkommer på CD

Den 22. februar, på Niels W. Gades 202 års fødselsdag, udkommer den første tyske indspilning af Elverskud og Fem Sange endelig på CD.

Ny udgivelse
19. februar 2019

Sidste år udkom den første tyske indspilning af Niels W. Gades berømte værk Elverskud – med den tyske titel Erlkönigs Tochter – på LP. Udgivelsen følges nu af en CD, som foruden det nationalromantiske hovedværk også rummer Gades gennembrud som a cappella-komponist, Fünf Gesänge fra 1846 – også med tysk tekst.

Det er Concerto Copenhagen og dirigent Lars Ulrik Mortensen, som sammen med DR VokalEnsemblet har indspillet Erlkönigs Tochter, mens Fünf Gesänge er indspillet af DR VokalEnsemblet alene.

Originalinstrumenter, tysk sangtekst og revideret partitur

Erlkönigs Tochter er en dramatisk kantate fra 1854 baseret på danske folkeviser. Værket blev en af Niels W. Gades største succeser og opført i hele Europa flere hundrede gange, ofte dirigeret af Gade selv. Gade var særligt beundret i Tyskland, og på denne udgivelse opføres Elverskud ikke alene for første gang på originalinstrumenter og efter Gades sidste revision af partituret, men også med den tyske sangtekst, som gav værket sin internationale berømmelse.

Gennembrud som a cappella-komponist

På den nye CD er Erlkönigs Tochter sat sammen med Gades gennembrud som a cappella-komponist, Fünf Gesänge fra 1846, med tysk tekst og tyske forbilleder.

Gade komponerede a cappella værker, dvs. kormusik uden instrumentalledsagelse, lige fra teenage­alderen og indtil kort før sin død som 73-årig i 1890, og han var meget aktiv som kor­dirigent i både kirken og koncertlivet. Hans mange korsange er derfor skrevet til forskellige formål og lejligheder. Bedst kendt er de smukke Fünf Gesänge, Op. 13 fra 1846, komponeret i Leipzig, da Gade befandt sig midt i sin gennembrudstid.

Hver sang handler om en side af naturen: Foråret, efteråret, morgenen, åkander og skoven.

Gennem hele 2017 blev Gades 200 år fejret, bl.a. med en række koncerter i DR Koncerthuset, såvel som med udgivelsen af hans internationale gennembrudsværk Comala, indspillet af DR SymfoniOrkestret og DR KoncertKoret, samt hans klaverværker, indspillet af Marianna Shirinyan. Indspilningerne af Elverskud i forbindelse med koncerterne i 2017 udkom sidste år på LP og nu på CD.
 • Niels W. Gade

  Erlkönigs Tochter & Fünf Gesänge

 • Niels W. Gade

  Erlkönigs Tochter (Elverskud)

 • Niels W. Gade

  Comala

 • Niels W. Gade

  Klaverværker