Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Bjarke Mogensen og Svend Hvidtfelt Nielsen spiller releasekoncert

Bjarke Mogensen og Svend Hvidtfelt Nielsen spiller releasekoncert

I december udkommer albummet 'Ophelia Dances' – et portrætalbum af komponisten Svend Hvidtfelt Nielsen. Det fejres med en releasekoncert med Bjarke Mogensen og Svend Hvidtfelt Nielsen den 12. december i Mariendal Kirke.

Live
23. november 2018

Komponisten Svend Hvidtfelt Nielsen har året igennem været fejret med portrætkoncert i anledning af sin 60 års fødselsdag, og nu markeres den runde dag også med udgivelsen af portrætalbummet Ophelia Dances.

Albummet er indspillet af Århus Sinfonietta og Aarhus Symfoniorkester og rummer, foruden Hvidtfelt Nielsens 3. symfoni, accordeonkoncerten Ophelia Dances med Bjarke Mogensen som solist, og orgelkoncerten Toccata, hvor Svend Hvidtfelt Nielsen selv er orgelsolist.

Releasekoncert med soloværker

Den 12. december fejres udgivelsen med en releasekoncert i Mariendal Kirke, hvor Svend Hvidtfelt Nielsen har virke som organist. 

Ved koncerten spiller Bjarke Mogensen og Svend Hvidtfelt Nielsen albummets to koncerter i en omskrivning til solo-værker. Om omskrivningen af Orgeltoccata fortæller Hvidtfelt Nielsen: 

»Da jeg skrev Toccata for orgel og symfoniorkester, havde jeg hele tiden i tankerne, at jeg selv skulle være solist. Så jeg skrev orgelstemmen som et langt kontinuerligt forløb, med den hensigt, at så kunne jeg bare spille min stemme, mens orkesteret lagde sig op ad mig. Hvor naiv kan man være?! Det kom til at gå ganske anderledes. Man kan ikke reducere det at spille med orkester til blot at spille sin egen stemme! Men det betød, at orgelstemmen er født som også en solostemme. Det er ganske få indskud, sammentrækninger og omskrivninger der skulle til, før den kunne stå alene. Så i princippet er soloversionen blot orgelkoncertens solostemme uden orkester.«

Anderledes er det med værket Ophelia Dances, som i soloversionen blot hedder Ofelia. Her fortæller komponisten:

»Ofelia er i praksis Bjarke Mogensens fortjeneste. Da jeg skrev Ophelia Dances tog jeg slet ikke i samme grad hensyn til solisten, som da jeg skrev orgelkoncerten. Derfor faldt det mig heller ikke ind, at solostemmen kunne stå alene. Jeg var da også i første omgang lidt skeptisk, da Bjarke spurgte mig, om man ikke kunne spille den som et selvstændigt værk. Heldigvis stolede jeg på Bjarkes instinkt og gav ham grønt lys til at rette solostemmen så meget til, som han fandt nødvendigt. Og det gjorde han med stor omhu og indsigt, med det resultat, at der nu også her er en fuldgyldig soloversion af koncerten.«

Efter koncerten byder Edition Wilhelm Hansen, Edition·S og Dacapo på et glas vin og den nye CD kan købes til særpris.

  • Svend Hvidtfelt Nielsen

    Ofelia danser

  • Svend Hvidtfelt Nielsen

    Dance and Detours

  • Svend Hvidtfelt Nielsen

    Into the Black