Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Joachim Gustafsson

conductor
1967
Joachim Gustafsson © Kike Barona

Joachim Gustafsson er bredt anerkendt som en af de mest alsidige skandinaviske dirigenter i sin generation. Han studerede direktion i Wien under ansete Karl Österreicher og Otmar Suitner og modtog vejledning fra en række store dirigentnavne, herunder Sixten Ehrling, Siegfried Köhler, Leif Segerstam og Okko Kamu. I 1988 blev han tildelt førstepræmien i AICE-konkurrencen Jugend und Musik i Wien. Gustafsson samarbejder med orkestre over hele verden. I 2021 blev han udnævnt til chefdirigent for Bogotá Filharmonikerne, som han jævnligt har gæstedirigeret siden 2012. Han er desuden kunstnerisk leder og chefdirigent for Borås Symfoniorkester i sit hjemland, Sverige.

Joachim Gustafssons repertoire er omfattende, med et stærkt fokus på østrigsk-tysk musik. Han nyder særlig anerkendelse for sine fortolkninger af tjekkisk repertoire og dirigerer mindre kendte værker af komponister som Dvořák, Smetana, Martinů, Janáček, Suk samt andre betydelige komponister fra det 20. århundrede. Gustafsson er også en markant skikkelse inden for den ny musik og har førsteopført flere end 200 værker både som violinist og dirigent. Blandt de fremtrædende førsteopførelser kan nævnes Niels Martinsens Snehvides spejl og Thomas Agerfeldt Olesens The Picture of Dorian Gray , som blev udgivet på en kritikerrost dvd af Dacapo Records i 2014.

Opera er en anden af Gustafssons ekspertiser. Fra 1994 til 2004 var han koncertmester ved Göteborg-operaen, og han debuterede som dirigent ved Kungliga Operan i Stockholm i 2004, hvor han dirigerede Verdis Otello . Hans fortolkninger af både Richard Strauss’ Rosenkavaleren og Poulencs Karmelitterindernes samtalerpå Malmö-operaen fik stor succes. I Tyskland har han dirigeret Strauss’ Ariadne på Naxos på Staatstheater Darmstadt og Mozarts Così fan tutte på Theater Ulm.

Gustafsson gæster desuden hyppigt Den Jyske Opera. I 2019 stod han i spidsen for August Ennas senromantiske opera Cleopatra. Indspilningen blev udgivet af Dacapo Records i 2020 og har høstet stor kritikerros samt en nominering til Tysklands ECHO Music Prize. Som mentor er Gustafsson er også involveret i DIRIGENT-projektet, der sigter mod at give kvindelige dirigenter mulighed for at styrke deres færdigheder. Han har desuden været gæsteprofessor i direktion på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

  • August Enna

    Violin Concerto · Symphony No. 2

  • Else Marie Pade

    The Orchestral Album

  • August Enna

    Kleopatra

  • Thomas Agerfeldt Olesen

    The Picture of Dorian Gray

randomness