Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Vagn Holmboe

composer
1909
1996

16 år gammel blev Vagn Holmboe (1909-96) optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som violinist. Ved optagelsesprøven blev han overhørt af nationalkomponisten Carl Nielsen, der også gennemså nogle af hans kompositioner. De tidligste værker, der i dag kendes af Holmboe, er skrevet året efter, og her iblandt er en strygekvartet. Det var den første af ikke færre end ti kvartetter, Holmboe skrev, inden han som 40-årig gav et værk titlen Strygekvartet nr. 1.

Konservatorieårene var præget af studier af klassikerne og polyfoni, og det prægede Holmboes musik hele livet igennem. Et af hans store forbilleder var Haydn, hvis livskraft, elegance, humor og økonomiseren med midlerne spejler sig i hans egne værker. Et andet forbillede var Béla Bartók. I begyndelsen af 1930'erne mødte Holmboe under et studieophold i Berlin den rumænske pianistinde Meta Graf, som han blev gift med, og som introducerede ham til folkemusikken fra Balkan. "Det direkte og emotionelle, det følelsesmæssige og det helt klare udtryk - dét interesserede mig meget. Der var noget elementært i denne musik", sagde Holmboe i et tilbageblik.

Allerede i begyndelsen af 1930'erne havde Holmboe komponeret en stor mængde værker, men de færreste blev beseglet med et opusnummer. Gennembruddet kom i 1939, da han vandt Det Kongelige Kapels kompositionskonkurrence med sin 2. Symfoni. For pengepræmien købte han en naturgrund ved Arresø i Nordsjælland. Her byggede og boede han indtil sin død i 1996, og han fordybede sig i stigende grad i naturens gang. Hans kontakt til naturlivet var lige så stærk som til musikken, og egenhændigt plantede han gennem årene 3.000 træer på sin grund.

Indtil 1950 underviste Holmboe på Det Kongelige Blindeinstitut, og derefter blev han ansat på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han var professor i komposition og teori indtil 1965, hvor han trak sig tilbage for at bruge al sin tid på at komponere. Han befandt sig da på højden af en af sine mest koncentrerede skaberperioder, og han var for længst anerkendt som en af Nordens bedste komponister. Heldigvis levede han længe nok til også at se sig anerkendt internationalt som en af det 20. århundredes mest humanistiske og skarpsindige klassikere.

Vagn Holmboe skrev næsten 400 værker, især instrumentalmusik. Værkerne er i alle genrer, men der er alligevel faser, hvor bestemte genrer har hans hovedinteresse, særligt strygekvartetten og symfonien. Dels symfonier for stort orkester, men også varianter som strygersymfonier (sinfoniaer) og en form, han kaldte symfoniske metamorfoser.

Sider