Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Wiener Philharmoniker

ensemble
Richard Schuster
www.wienerphilharmoniker.at

I 1842 dirigerede Otto Nicolai en "Grand Concert" med "alle orkestermedlemmerne fra det kejserlige "Hof-Operntheater". Dette "Filharmoniske Akademi", som det oprindeligt hed, kan med rette betragtes som Wiener Filharmonikernes oprindelse, fordi alle principperne i "den filharmoniske idé", som orkestret stadig anvender i dag, for første gang trådte i kraft:

- Kun en musiker, som spiller i Wiener Staatsopers orkester (oprindeligt hof-operaorkester) kan blive medlem af Wiener Filharmonikerne

- Orkestret er kunstnerisk, organisatorisk og økonomisk selvstyrende, og alle beslutninger tages på et demokratisk grundlag på en fuldkommen uafhængig og autonom måde på medlemmernes generalforsamling.

- Den daglige ledelse varetages af en demokratisk valgt forsamling, den administrative komité.

Trods en succesrig start, forlod Otto Nicolai Wien permanent i 1847, og på grund af dette og revolutionen i 1848 var den nye entreprise tæt på at kollapse. I 1860 opnåede orkestret endelig stabilitet takket være abonnementkoncerter og samarbejde med vigtige dirigenter, komponister og solister (bl.a. Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Anton Bruckner, Johannes Brahms og Franz Liszt). I 1877 optrådte Wiener Filharmonikerne første gang udenfor Wien i hvad der dengang hed "Salzburg Musikfest", og optrådte første gang i udlandet ved Verdensudstillingen i Paris i 1900 med Gustav Mahler som dirigent.  

Orkestret har været en registreret organisation siden 1908. Den eneste markante ændring i alle disse år skete i 1933, hvor orkestret gik fra at have en fast dirigent pr. sæson til det nuværende system med forskellige gæstedirigenter hver sæson. Filharmonikernes nære forhold til Richard Strauss er naturligvis af stor historisk betydning. Andre musikalske højdepunkter har været det kunstneriske samarbejde med Arturo Toscanini, det lange samarbejde med Wilhelm Furtwängler, og - efter 1945 - med æresdirigenterne Karl Böhm og Herbert von Karajan samt Wiener Filharmonikernes æresmedlem Leonard Bernstein.

Wiener Filharmonikerne har spillet ca. 7000 koncerter på alle verdens fem kontinenter, har deltaget i Salzburg Festivalen siden 1922, er permanent gæst ved festivalen Wiener Festwochen, Mozart Ugen i Salzburg eller Luzern Festivalen, har præsenteret Wiener Filharmoniker Uger i New York siden 1989 og i Japan siden 1993. Orkestret organiserer Nytårskoncerten, som transmitteres i over 70 lande, og sommeraftenskoncerten Schönbrunn i den stemningsfulde park omkring Schönbrunn paladset, som hvert år overværes af et publikum på op til 120.000.

  • Per Nørgård

    Symfonier 1 & 8