Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Thomas Dausgaard

conductor
1963
Thomas Grøndahl

Thomas Dausgaard (dirigent) blev chefdirigent for DR SymfoniOrkestret i august 2004. Orkestret har gennemgået en imponerende udvikling under Dausgaards energiske og kreative ledelse. Sammen med Dausgaard har DR SymfoniOrkestret turneret over hele verden med koncerter i Berlin, Wien, Paris, Amsterdam og London, og de har også indspillet utallige CD’er. Særligt bemærkelsesværdig er indspilningen af Carl Nielsens orkesterværker, som blev nomineret til en Gramophone Award i 2007. Også Det Svenske Kammerorkester har blomstret under Dausgaards ledelse, siden han begyndte at dirigere orkestret i 1997. Dausgaard har udviklet dette ensemble gennem det seneste årti fra at være et regionalt kammerorkester til at nyde international opmærksomhed. Dausgaard og Det Svenske Kammerorkester har indspillet al Beethovens orkestermusik for Simax, og de indspiller fortsat flittigt, idet de – ganske utraditionelt for et kammerorkester – indspiller alle Schumanns symfonier og et udvalg af Dvorák, Schubert, Schumann og Bruckners symfonier for BIS.

Thomas Dausgaards gæstedirigerer adskillige af verdens førende orkestre. Nylige og fremtidige engagementer omfatter Wiener Symfonikerne, Berlins Konzerthausorchester, Tjekkisk Filharmonisk Orkester og Hollands Filharmoniske Orkester. Han arbejder også med førende skandinaviske orkestre som Sveriges Radiosymfoniorkester samt Oslos og Stockholms filharmoniske orkestre. I Storbritannien optræder Dausgaard jævnligt med the Bournemouth Symphony, BBC Philharmonic, Royal Philharmonic, Royal Liverpool Orchestra, City of Birmingham Symfoniorkester. Desuden dirigerer Thomas Dausgaard to koncerter med henholdsvis DR SymfoniOrkestret og Det Svenske Kammerorkester på The Proms 2010.

Thomas Dausgaard dirigerer også regelmæssigt i USA. Han har arbejdet med mange af de vigtigste orkestre såsom Boston Symphony, Philadelphia Orchestra, Los Angeles Phiharmonic, Pittsburgh Symphony, Saint Louis Symphony, Baltimore Symphony, Houston Symphony, og Minnesota Orchestra. For nylig har Thomas Dausgaard dirigeret en uhyre succesrig Sibelius-cyklus som opnåede højeste anmelderros, og koncerter med Seattle Symphony, hvor Dausgaard hædredes i Seattle Times for sine ”udsøgte fortolkninger”. Dausgaard optræder også jævnligt på Mostly Mozart festivalen i New York, og havde desuden i sæsonen 2010-11 sin debut med Cleveland Orchestra.

Thomas Dausgaard har allerede en diskografi på over 30 indspilninger for selskaber som Dacapo Records, Chandos, Simax og EMI Medley. Hans nylige udgivelser har omfattet Nielsen- og Langgaard-værker for Dacapo og Berlioz for Chandos. Hans kritikerroste DVD-indspilning af Langgaards opera Antikrist på Dacapo vandt en ”DVD of the Year” på International Internets Awards 2005.

Sider