Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Aalborg Symfoniorkester

ensemble

Aalborg Symfoniorkester blev grundlagt i 1943 og har siden da haft følgende chefdirigenter: Jens Schrøder (1943-79), Janos Fürst (1980-83) og Peter Erös (1983-89) og 1995-1999 waliseren Owain Arwel Hughes, der i september 1999 afløstes af Moshe Atzmon. 1959-1981 var kapelmester Alf Sjøen desuden fastansat dirigent. Adskillige verdensberømte solister har optrådt hos orkestret, bl.a. Anne-Sophie Mutter, Yehudi Menuhin, Birgit Nilsson, Jean-Pierre Rampal, Victor Borge, Pierre Fournier, Paul Tortelier, Kyung Wha-Chung, José Carreras, David og Igor Oistrakh, samt Kiri Te Kanawa. Aalborg Symfoniorkester har 65 fastansatte musikere, hvoraf mange også fungerer som musiklærere på undervisningsinstitutionerne i landsdelen.

Aalborg Symfoniorkester imødekommer Nordjyllands musikliv på adskillige områder: først og fremmest med de store symfonikoncerter i Aalborghallen og rundt om i lands-delen. Orkestret spiller også en vigtig rolle som opera- og balletorkester ved gæstespil for Det Kongelige Teater og for Den Jyske Opera. Det yngste musikpublikum får stor bevågenhed med bl.a. gruppekoncerter på skoler samt børne- og familiekoncerter i både ‘Symfonien’ og i Aalborghallen. Aalborg Symfoniorkester har også samarbejde om elevkoncerter på de nordjyske gymnasier.

Aalborg Symfoniorkester har gennemført turneer over hele Danmark, inkl. København, og udlandsturneer har omfattet Roubaix i Frankrig og Montreux i Svejts. I 1997 og i 1999 gennemførtes koncertturnéer i Tyskland.

Orkestret har foretaget adskillige cd-indspilninger, hovedsagelig dansk musik. For Dacapo har Aalborg Symfoniorkester bl.a. indspillet Herman D. Koppels orkesterværker, Hakon Børresens violinkoncert og symfonier, Ole Schmidts filmmusik til Jeanne d'Arc, Leif Kaysers symfonier og Emil Reesens orkesterværker.