Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Works for Solo Guitar

Hans Dal

Works for Solo Guitar

Søren Bødker Madsen

Siden 1960'erne har Hans Dal, der er en uddannet guitarist, skabt musik til en bred vifte af film og teaterproduktioner. På denne EP vender han tilbage til sine musikalske rødder og fremviser sin enestående evne til at skabe fortryllende melodier med fem sologuitarstykker komponeret specielt til hans mangeårige samarbejdspartner, guitaristen Søren Bødker Madsen.

Køb album Stream
Download
 • mp3 (320kbps)
  69,00 kr.
  mp3
  €9.26 / $10.07 / £7.89
  Køb
 • FLAC 16bit 44.1kHz
  79,00 kr.
  CD Quality
  €10.6 / $11.53 / £9.04
  Køb
 • FLAC 24bit 48kHz
  89,00 kr.
  Studio Master
  €11.94 / $12.99 / £10.18
  Køb
Søren Bødker Madsen © PR
Fra lastbildrama til guitarkunst

Af redaktionen

Det begyndte med et lastbildrama: Langtidschauffør (1981) af Peter Ringgaard, en socialrealistisk film om en gruppe langturschauffører og deres vanskeligheder med at bevare et familieliv, når de er på landevejen det meste af tiden. Tilmed bliver de ofre for et forsikringssvindelnummer, udtænkt af deres arbejdsgivere og den sydeuropæiske mafia.

Hans Dal selv peger på, at hans rejse som komponist fik et afgørende skub takket være soundtracket til netop denne film. For til trods for filmens beskedne succes i biografen åbnede den døren for en erkendelse af egne evner til at kunne formulere sig som komponist, særligt på guitar. Dette blev afgørende for Dals karriere inden for film- og tv-verdenen, hvor han især huskes for sit bidrag til den elskede julekalender, Nissebanden. En serie som fortsat jævnligt genudsendes i dansk fjernsyn, og hvor Dal, foruden at stå bag hele julekalenderens soundtrack, også indtog rollen som agentnissen A-38.
 


Hans Dal © Maj-Britt Boa


Hans Dal, der er uddannet guitarist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med undervisningserfaring fra Statens Teaterskole, musikkonservatoriet og Frederiksberg Seminarium gennem cirka 30 år, har sat sit markante præg på den danske musikscene siden 1960'erne. Ud over at have komponeret musik til forskellige film og teaterstykker gjorde han også en vigtig opdagelse under sin egen studietid – det klassiske guitarrepertoire føltes begrænset i sit udtryk.

Hans Dals reagerede ved at tage udfordringen op. Så han begyndte at skrive musik skræddersyet til sit eget instrument. De fem værker på denne udgivelse er hidtil ikke været udgivet og viser ikke kun, at Dal stiller betydelige krav til sine guitarister, men også at han brænder for at udforske guitarens potentiale som melodiinstrument på linje med klaveret.

Som komponist reflekterer Hans Dal ganske åbent over egen sin musik og insisterer på, at hans komponisthjerte altid vil banke kraftigst for smukke temaer, uanset hvad tidens trends måtte foreskrive. Han ser sit arbejde som komponist som en unik mulighed for at vække følelser og berøre andre, og for ham er det ikke bare en skriveproces; det er en indre nødvendighed, en trang: "Jeg skriver musik, fordi det er min passion, mit kald, og noget jeg simpelthen ikke kan lade være med. Men når jeg dykker ned i processen, står jeg over for erkendelsen af, at jeg nok betragtes som gammeldags. Jeg har sagt det før, mine værker er tonale og melodiske, og de falder måske ikke ind under det, nogle betegner som ’god smag’. Men jeg besidder en evne til at skabe temaer – endda nogle ganske gode, hvis jeg selv må sige det," siger Hans Dal.

Hans Dals dedikation til melodiske og tonale kompositioner kan måske betragtes som gammeldags, men det er netop denne særlige tilgang, der gør hans musik tidløs.

Release date: 
november 2023
Cat. No.: 
8.226699
FormatID: 
Digital album
Barcode: 
636943669921
Track count: 
5

Credits

Recorded at Maagetown Studios, Aarhus, in January 2023 

Recording producer: Malte Bødker Madsen
Engineering, editing, mixing and mastering: Malte Bødker Madsen

℗ & © 2023 Dacapo Records, Copenhagen