Planetarium Music – Sorgsang II
Planetarium Music – Sorgsang II
Birgitte Alsteds Sorgsang II bygger på Jobs Bog fra Det Gamle Testamente. Om en mand, der er velsignet med rigdom og familie, bliver valgt ud af Gud, der tager alt fra ham. Skønt Jobs smerte og vrede skærpes af hans venners overbevisning om, at han på en eller anden måde må have fortjent Guds straf, er hans grusomme skæbne overhovedet ikke en straf, men en prøvelse. Fra koncertserien Computermusik i Planetariet.

Sorgsang II
af Wayne Siegel
Sorgsang II bygger på Jobs Bog fra Det Gamle Testamente. Den oprindelige udgave af Sorg sang var et værk for bånd med recitation, der var bestilt af Danmarks Radio i samarbejde med DIEM og uropført i DR. Sorgsang II er en ny ud- gave uden recitation med dias af fotograf Helle Nørregaard, som blev bestilt af DIEM med støtte fra Statens Kunstfond til uropførelse i december 1995 i koncertserien i planetariet. Selv om den talte tekst er udeladt i Sorgsang II, rummer værket stadig en dramatisk og fortællende karakter med brug af udvidet vokalteknik og sang, udført af Carsten Hobolt (og Birgitte Alsted), foruden andre reallyde – i alle grader fra rå lyd til ekstrem computerbehandling.
Historien om Job er en beretning fuld af paradokser. En mand, der er velsignet med rigdom og familie, bliver valgt ud af Gud, der tager alt fra ham. Skønt Jobs smerte og vrede skærpes af hans venners overbevisning om, at han på en eller anden måde må have fortjent Guds straf, er hans grusomme skæbne overhovedet ikke en straf, men en prøvelse. Job er uskyldig. Historien har tilsyneladende en lykkelig udgang, eftersom Job får alt mangefold tilbage. Men kan fortvivlelsens og bitterhedens tårer over det menings- løse tab af helbred, familie, ejendom og anseelse nogensinde glemmes igen? Eller som Alsted siger: “Jeg har arbejdet intuitivt med musikken. Sorgsang er ikke en genfortælling af Jobs Bog. Min musik svarer ikke til den lykkelige slutning, hvor Job ender med at få sin belønning. Man kan sige, at musikken skaber en kontrast til Biblens tekst. Men har vi ikke altid sorgen med os, når vi én gang har mødt den?”
I Jobs Bog indgår beskrivelsen af den frygtelige, ildsprudende drage (Leviathan), billedet på kaos og alt det Gud måtte kæmpe imod, da han skabte universet. “Mod slutningen i mit arbejde med Sorgsang gik det op for mig, at Leviathan på en måde symboliserer selve kreativiteten og den kamp, som er nødvendig i den skabende proces.” Jobs møde med det frygtindgydende uhyre forener ham til sidst med Gud, og han når en ny erkendelse. Dette er vendepunktet.
Wayne Siegel, 1997