Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

To mastodont-udgivelser præsenterer Peter Heise

Drot og Marsk © Miklos Szabo

To mastodont-udgivelser præsenterer Peter Heise

Den danske komponist Peter Heise er kendt for sit lyriske og melodiske talent. Nu udkommer hans store operasucces Drot og Marsk i en ny indspilning fra Det Kongelige Teater samt hans samlede sange – næsten 300 i alt – sunget af 18 forskellige sangere, akkompagneret af initiativtager til projektet, pianisten Christian Westergaard

Ny udgivelse
4. februar 2021

Peter Heise (1830-1879) begyndte tidligt at komponere sange og blev allerede i sin samtid kendt som Danmarks bedste komponist af kunstsange. I 1876-77 skrev han den tragiske opera i fire akter, Drot og Marsk, som blev uropført på Det Kongelige Teater i 1878 – året før Heises tidlige død. I denne måned udkommer to store udgivelser med Heises musik: Operasuccesen Drot og Marsk samt Peter Heise: The Song Edition, som samler alle Heises sange.

Heises sange samlet for første gang

Peter Heise: The Song Edition er en af de største danske musikudgivelser nogensinde. Udgivelsen samler for første gang Heises næsten 300 sange, heraf langt over 100 førsteindspilninger, på hele 11 CD'er med forskellige tematikker, udformet af initiativtager til og pianist på indspilningerne, Christian Westergaard. De mange sange er indspillet over fire år, fra 2016 til 2020, af hele 18 forskellige sangere, som tæller bl.a. Elsa Dreisig, Bo Skovhus, Signe Asmussen og Jakob Bloch Jespersen.

»Heises sange er en stor musikalsk skat, som fortjener at blive præsenteret i sit fulde omfang. Det håber jeg, at denne udgivelse lykkes med. Og der er al mulig grund til at få hans sange endnu mere frem i lyset, for Heise var melodiens mester, og i hans sange topper kunstsangen i Danmark,« siger Christian Westergaard.

Stor operasucces i ny opsætning

Drot og Marsk er én af Danmarks meste berømte operaer; baseret på den dramatiske historie om kongemordet i Finderup Lade i 1286, spillet på Det Kongelige Teater mere end 200 gange og optaget i den danske Kulturkanon i 2006.

I 2019 blev Det Kongelige Teaters opsætning af Drot og Marsk, instrueret af Amy Lane og Kasper Holten, en bragende succes. Forestillingen samlede et stjernehold af sangere, bl.a. Peter Lodahl og Johan Reuter som rivalerne Kong Erik og Marsk Stig samt Sine Bundgaard, Gert Henning-Jensen og Sofie Elkjær Jensen, akkompagneret af Det Kongelige Kapel under ledelse af Michael Schønwandt, og det er denne udgave af Heises opera, som nu udkommer på Dacapo Records.

Heise for det internationale publikum

Drot og Marsk blev opført i Stuttgart i 1906, men har ellers ikke været opført i udlandet, og Heises enorme mængde af sange er stort set ukendte for det udenlandske publikum – både fordi sangene primært er dansksprogede og fordi der hidtil har været meget få indspilninger. Med den store præsentation af Heise i de nye udgivelser gives der for alvor mulighed for at det udenlandske publikum kan opdage Heises musik – ikke mindst fordi The Song Edition også indeholder et udvalg af sange i nye oversættelser til tysk, engelsk og fransk.

Drot og Marsk udkommer den 5. februar, mens The Song Edition er tilgængelig en uge senere, den 12. februar. Begge udkommer på både CD og som streaming.

  • Peter Heise

    Drot og Marsk

  • Peter Heise

    Peter Heise: The Song Edition