Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

To Dacapo-udgivelser udnævnt til P2 Årets Album 2023

To Dacapo-udgivelser udnævnt til P2 Årets Album 2023

Else Marie Pade: The Orchestral Album og Champagne! The Sound of Lumbye and his Idols er begge udnævnt til Årets Album af DR P2. 

Navne
27. november 2023

DR P2 udnævner i år fem udgivelser, som får titlen som Årets Album 2023. Dacapo Records er meget glade for at kunne fortælle, at hele to af det forgangne års udgivelser er blandt de udvalgte: nemlig The Orchestral Album, som præsenterer de allerførste indspilninger af Else Marie Pades orkestermusik og dermed udfordrer den gængse opfattelse af Pade, samt albummet Champagne! The Sound of Lumbye and his Idols hvor Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen genskaber lyden af 1840'ernes popmusik som den lød i Tivoli på Lumbyes tid.

De fem udvalgte albums, samt interviews med kunstnerne, bliver spillet ugen igennem på P2,  i blandt andet programmerne Klassisk Morgen og Hej P2.

Else Marie Pade: The Orchestral Album

P2's jury skriver følgende motivation om albummet:

"Else Marie Pade er mest kendt for sin elektroniske musik og for på det nærmeste at have kultstatus blandt nutidens støjrockmusikere. Med dette album får vi et bevis for, at komponisten også kunne andet end at lave elektronisk/konkret musik. Her er indspillet en række af hendes orkesterværker, blandt andet koncert for trompet og orkester fra 1954, som formodes at være hendes første orkesterværk. Man kan måske synes, at det er modigt at udgive det, men lytteren får en unik mulighed for et indblik i Else Marie Pades tonesprog i en teknisk fremragende indspilning med førsteklasses musikere."

Også på den anden side af sundet var der begejstring for albummet da det udkom. "Malmö Operaorkesters posthume premiereindspilning er årets klassiske kulturbedrift" skrev Dagens Nyheter i en oversigt over kritikernes favoritalbums fra 2022. Danske Seismograf havde ligeledes udvalgt albummet til deres liste over Årets top 10 danske album 2022. 

Lyt til albummet her.

Champagne! The Sound of Lumbye and his Idols

Juryens begrundelse lyder som følger:

"Hvis bølgen af musik spillet på originalinstrumenter fra komponistens egen tid kan ændre vores forståelse af Bach, Mozart og Debussy, kan den helt sikkert også ændre vores forståelse af underholdningsmusik. Sig hej til en H.C. Lumbye, hvis musik her lyder urolig – med en militær abrupthed og et klik-klik fra de Tivoli-rutschebaner, under hvilke den blev opført første gang. På albummet oplever du en seriøs og gennemarbejdet musikarkæologi, der er svært underholdende og utroligt karismatisk."

Udgivelsen er også blevet fremragende modtaget i andre medier: Politiken gav 6 hjerter og skrev »Dette album er en åbenbaring. Det er fuldstændig som at blive ført tilbage til Tivoli i gamle dage". Albummet blev udvalgt til Ugens Album på den tyske radiostation RBB Kultur og i Gramophone Magazine skrev anmelderen som følger: "Jeg kunne ikke elske nogen, som ikke blev charmeret af denne helt igennem vidunderlige udgivelse".

Lyt til albummet her.

  • Else Marie Pade

    The Orchestral Album

  • H.C. Lumbye, Joseph Lanner, Johann Strauss d.æ.

    Champagne! The Sound of Lumbye and His Idols