Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

To antikke kvinder i centrum i Steingrimur Rohloffs operaværker med tekster af Peter Laugesen

Tuva Semmingsen © Skovdal & Skovdal for Den Fynske Opera

To antikke kvinder i centrum i Steingrimur Rohloffs operaværker med tekster af Peter Laugesen

Nyt album præsenterer musik af Steingrimur Rohloff og libretto af Peter Laugesen, indspillet af den norske mezzosopran Tuva Semmingsen og Esbjerg Ensemble.

Ny udgivelse
25. marts 2021

Myterne om Medea og Lysistrate har betaget kunstnere i århundreder. Senest komponisten Steingrímur Rohloff, som på et nyt album kobles med en af Danmarks store digtere, Peter Laugesen. Sammen har de skabt værker, som undersøger de to antikke kvindefigurer, sunget af den alsidige norske mezzosopran Tuva Semmingsen, akkompagneret af Esbjerg Ensemble, som Rohloff har samarbejdet med i årtier.

Mangeårigt samarbejde med Peter Laugesen

Albummets to hovedværker er Five Songs by Medea (2019) og Lysistrate (2015-16) – begge med tekster af den danske digter Peter Laugesen, som Steingrimur Rohloff har samarbejdet med i mere end 10 år. Rohloff fortæller:

»Jeg faldt for hans digte på stedet og er stadig vild med dem, for uanset om Laugesen skriver smukt eller beskidt eller realistisk, er der et bid i sproget, som gør mig opmærksom på mine egne ekstremer.«

To kvindefigurer fra antikken

Udgangspunktet for Five Songs by Medea er kvindeskikkelsen Medea, sådan som hun beskrives af Euripidus – forladt af sin elsker, Jason, som hun havde hjulpet til at sejre i krig og senere besluttede at hævne sig grusomt på. I Laugesens digte er myten tilført magi og mystik, og de fem sange fokuserer hver på et bestemt aspekt af Medeas karakter, hvor melodi og tekst styrer musikken ovenfra, men ensemblet dykker og hvirvler rundt som et spejlbillede.

Også i Rohloff og Laugesens opera Lysistrate efter Aristofanes, står en antik kvindefigur i centrum. På indspilningen høres et uddrag bestående af ouverturen og fem arier fra operaen, hvor Tuva Semmingsen er i titelrollen som den sanselige kvinde, der forsøger at vække sine medsøstre til et fredeligt oprør gennem at nægte mændene sex.

  • Steingrímur Rohloff

    Medea/Lysistrata

Om Steingrimur Rohloff

Steingrimur Rohloff (f. 1971) er født i Reykjavik af islandsk-tyske forældre og har siden 2003 boet i Denmark. Han har studeret komposition hos Krzysztof Meyer ved konservatoriet i Köln og senere hos Marc-André Dalbavie og Gérard Grisey ved Conservatoire National Supérieur de Paris, efterfulgt af kurser ved IRCAM.