Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Poul Rovsing Olsen 100 år

Poul Rovsing Olsen (c) Zofia Kruszona

Poul Rovsing Olsen 100 år

Den 4. november 2022 ville komponisten, musiketnologen, kritikeren og underviseren Poul Rovsing Olsen være fyldt 100 år.

Navne
1. november 2022

Poul Rovsing Olsen (1922-1982) havde som komponist baggrund i den dansk-franske tradition, og hans værker kendetegnes af en skarpskåren rytmik, udtryksfulde melodilinjer og farverige klangvirkninger. Som forsker arbejdede han bl.a. arabisk og indisk musik. Hans værker bærer præg af denne enestående kombination af musikalske elementer, som skaber en unik lyd der er uden sidestykke i dansk musik. Fredag den 4. november ville Poul Rovsing Olsen være fyldt 100 år.

Komponist og musiketnolog

Han fik afgangseksamen i klaver og musikteori fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet, hvorefter han fortsatte sin musikalske skoling i Paris hos pædagogen Nadia Boulanger og komponist Olivier Messiaen. Parallelt hermed kom Rovsing Olsen hos det parisiske Musée de l´Homme hvor han kunne fordybe sig i ikke-vestlige folkeslags musik. En interesse, som senere i livet gjorde Rovsing Olsen til en internationalt anerkendt musiketnolog med forskningsrejser til Den Arabiske Golf, Indien, Grønland og Ægypten. Her studerede han de lokale musik- og sangtraditioner og foretog optagelser af både perlefiskernes sange fra Bahrain og de traditionelle grønlandske sange. 

Rovsing Olsen opnåede international anerkendelse i faget, og på den baggrund blev han i 1960 ansat som arkivar i Dansk Folkemindesamling, hvor han arbejdede resten af sit liv. Han kom også til at undervise i musiketnologi på universiteterne i Lund og København, og han fik betroet posten som formand for International Council for Traditional Music.

Europæisk modernisme møder ikke-vestlige musiktraditioner

Rovsing Olsens værkfortegnelse omfatter 85 opusnumre, herunder sange, klaverstykker, kammermusik, orkesterværker, balletter, operaerne Belisa og Usher. Samlet set tegner denne produktion en kontinuerlig stilistisk udvikling, der tager sit udspring i den stringente nyklassiske skrivemåde og gradvist inddrager klanglige og strukturelle erfaringer fra den vestlige modernisme og fra de ikke-vestlige musikkulturer. 

Adskillige af Poul Rovsing Olsens værker er indspillet på Dacapo Records. Hans opera Belisa er et kammerspil om erotik, kærlighed og død; på én gang tragisk og grotesk. Rovsing Olsen underbygger den surrealistiske side af den spanske poet García Federico Lorcas drama med drømmeagtig musik. I Belisa sammenføjes elementer fra den arabiske musiktradition og europæisk modernisme i en gennemkomponeret helhed, som har fået særstatus indenfor nyere dansk musik.

Albummet med Rovsing Olsens sange demonstrerer både dansk og fransk indflydelse, mens sangteksterne til gengæld er hentet fra hele Europa med digte af poeter som William Blake, Rainer Maria Rilke, Charles Baudelaire og Steen St. Blicher. På albummet Klaverkoncert og orkesterværker præsenteres hans blændende Koncert for klaver og orkester sammen med de to symfoniske hovedværker, skrevet af en komponist med et usædvanligt internationalt udsyn.

Læs også Seismografs portrætartikel af Poul Rovsing Olsen.

 • Poul Rovsing Olsen

  Planeterne – musik for stemme og instrumenter

 • Poul Rovsing Olsen

  Belisa

 • Poul Rovsing Olsen

  Klaverkoncert og orkesterværker

 • Poul Rovsing Olsen

  Sange

 • Poul Rovsing Olsen

  Musik for cello og klaver

 • Herman D. Koppel, Karl Aage Rasmussen, Niels Viggo Bentzon, Poul Rovsing Olsen, Bent Lorentzen

  Kaleidoscope

randomness