Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Playlist giver en indføring i temaerne på 'Peter Heise: The Song Edition'

Playlist giver en indføring i temaerne på 'Peter Heise: The Song Edition'

Pianist Christian Westergaard har tilrettelagt Peter Heises næsten 300 sange på hele 11 CD'er med hver deres tematik. Vi har bedt Westergaard om at sammensætte en spilleliste med én sang fra hvert tema, for at give en indføring i mastodontudgivelsen.

Navne
2. juli 2021

Den anmelderroste udgivelse Peter Heise: The Song Edition er med dens imponerende 11 CD’er, en af Danmarkshistoriens største musikudgivelser. Christian Westergaard, der er initiativtager til og pianist på udgivelsen, har sammensat de 11 CD’er ud fra forskellige temaer.

For at give en indføring i den store udgivelse, har vi bedt Westergaard om at udvælge én sang fra hvert tema til playlisten Peter Heise: The Song Edition Condensed. I den kommende tid vil vi løbende dykke ned i de 11 forskellige sange, der eksemplificerer de forskellige omdrejningspunkter på udgivelsen, både her Dacapos hjemmeside, på Facebook, Instagram og i vores nyhedsbrev.

Stream playlisten Peter Heise: The Song Edition Condensed.

Tema 8: Versefortælling og vaudeville

Ottende CD bærer titlen 'Versefortælling og vaudeville' og præsenterer en lettere side af Heises sangproduktion. På playlisten kan temaet høres i sangen Viser og sange fra ‘En nat mellem fjeldene’: No. 4, Stev, sunget af Astrid Nordstad og Aleksander Nohr.

Christian Westergaard fortæller: »'Det store i det små' kunne være et passende motto, når Heise folder sig ud i den særlige poetiske fortælleform versfortællingen, og i vaudevillen eller lystspillet, den underholdende og lette teatergenre, med indlagte sange. Peter Heise kunne være let og sjov, når dét var sagen, så tag med på en underholdende tur, når charmøren Heise letter på hatten.«

Tema 7: Dyveke

Temaet for syvende CD er 'Dyveke', med henvisning til Heises Dyvekes Sange. Til playlisten har Christian Westergaard udvalgt No. 4, Wild, wild, wild braust, ihr Weste!, sunget på tysk af Clara Cecilie Thomsen. 

»Peter Heise kunne have gjort som Edvard Grieg og ladet sine sange udkomme i Tyskland, liedens moderland, i sangbare tyske oversættelser«, fortæller Christian Westergaard. »Men det gjorde Heise ikke og hans sange har været en dansk hemmelighed lige siden. Året efter Heises død foranstaltede Dyvekes Sanges egen digter Holger Drachmann, at teksterne blev oversat til sangbart tysk, men den tyske udgave har aldrig været særligt udbredt og har ikke placeret den måske stærkeste historiefortælling i nordisk sangskrivning en plads på den internationale scene. Nu er den tyske Dyveke indspillet og klar til at give duen høgevinger.«

Tema 6: There be None of Beauty's Daughters

'There be None of Beauty's Daughters' er titlen på den sjette CD. Temaet kan høres i kondenseret form på playlistens track nr. 6 i sangen af samme navn, sunget af Adam Riis. Christian Westergaard fortæller følgende:

»Et besøg hos Peter Heises manuskripter på Det Kongelige Bibliotek afslørede, at en af Heises bedst kendte og absolut smukkeste sange, muligvis ikke blev skrevet til en dansk oversættelse, men til det oprindelige engelske digt af Lord Byron. Og pludselig står Peter Heise som engelsk sangkomponist.«

Tema 5: Kennst du das Land

Den femte CD bærer titlen 'Kennst du das Land'. Fra CD'en kan man på playlisten høre sangen Frühlingslied im Herbst (Vårsang i høst), sunget af Elsa Dreisig. Christian Westergaard fortæller om teamet:

»Schumann havde Heine, Hugo Wolf havde Mörike, Debussy og Faure havde Verlaine - komponister og digtere i særlig tæt forening. På listen kunne også stå Heise og Christian Winther. Heise forbandt sig tidlig tæt til Winthers vers, der synger efter at blive sat i musik, og Heise satte flere af Winthers tekster i musik end nogen anden digter. Winthers tekster vibrerer af angst og erotik, altid underspillet, altid formfuldendt.«

Tema 4: Efterklange

Temaet for fjerde CD er 'Efterklange', hvilket kan høres i kondenseret form i sangen 7 Romancer og sange af Steen St. Blicher: No. 2, Ossians sang til aftenstjernen, sunget af Lars Møller. 

»Hvordan lød den sagnomspundne barde Ossians sang?«, spørger Christian Westergaard. »Mange romantiske komponister, bl.a. Heises mentor Niels W. Gade, mærkede længslen efter en musik, hvis renhed og kraft kunne bære ind i enhver fremtid. Gade skrev sit første opus som Efterklange af Ossian, og som efterklange af efterklange står en af Heises mest originale og enkeltstående sange, Ossians sang til aftenstjernen. Samme toneart, samme arkaiske skønhed og stolthed som Gades orkesterouverture – renhed, kraft og en hommage til den ældre komponist. Musik af stor virkning skabt som længsel efter en digter, der aldrig var mere end et fantom.«

Tema 3: Guldalderbilleder

Tredje CD bærer titlen 'Guldalderbilleder'. Temaet kan opleves i kondenseret form på playlistens track nr. 3, 4 Folkeviser: No. 4, Husker du i høst, som på udgivelsen synges af Bo Kristian Jensen. Christian Westergaard uddyber:

»Du står på et museum og kigger på et dansk guldalderbillede af folkeliv på landet. Dit blik skanner hen over billedets forskellige situationer, og det standser ved en ung kvinde og mand. Her begynder Peter Heises og Carl Plougs Husker du i høst, et perfekt møde mellem et uprætentiøst digt og Heises mesterlige kompositionshåndværk: En simpel melodi, du husker efter at hørt den en enkelt gang.

Melodien gentages til alle digtets strofer, men åbner sig hele tiden med nye muligheder til hver enkelt strofes særlige indhold. Og som du bevæger dig videre til nye billeder, har situationen på dét billede sat sig på din nethinde. Og sangen får du ikke ud af hovedet igen.«

Tema 2: Erotiske digte

Temaet på den anden CD er ’Erotiske Digte’, som kan opleves kondenseret i Erotische Gedichte (Sung in German) No. 1: An eine Freundind, som er track nr. 2 på playlisten. Erotische Gedichte synges på udgivelsen af Jakob Bloch Jespersen. Christian Westergaard fortæller om temaet:

»Anden CD tager sin titel fra Heises samling af Emil Aarestrups glødende skildringer af det erotiske øjeblik, snapshottet af sansningen, sekundet, som dør om lidt, men som giver alt, også døden, sin værdi. Heises møde med Aarestrups musikalske vers bliver et højdepunkt i hans sangskrivning, og Til en veninde er måske den bedste kærlighedssang nogen dansk klassisk komponist har skrevet.

På CD’en møder den danske og den tyske Aarestrup Heises hofdigter fra de yngre år, Christian Winther, og også han kunne skrive kærlighedspoesi ladet med ængstelig fastholdelse af det erotiske øjeblik. Resultatet blev det måske rigeste møde mellem en digter og en komponist i dansk musikhistorie.«

Tema 1: Norden

Den første CD tager udgangspunkt i 'Norden' som tema. Temaet kan opleves kondenseret i sangen Bergliot No. 1: I dag Kong Harald må holde Tingfred, som på udgivelsen synges af Johanne Thisted Højlund. Westergaard fortæller om musikken til Bergliot:

»Første cd tager dig med på en rejse rundt i Heises nordiske universer: Finlandssvensk folklore, Norges store forfattere, som Heise kendte personligt og til sidst en yderst virkelighedsnær rejse ind i Kongesagaernes fjerne fortid: Peter Heises oversete mesterværk Bergliot. 
Hans musik til Bergliot er for mig en tidsmaskine tilbage til sagalandskabet. Første sang er en nærmest filmisk indflyvning, der giver mig gåsehud hver eneste gang. Og jeg er fra første toner fanget ind af historien om en kvinde, der er stærkere end alle de magtfulde mænd tilsammen, der omgiver hende. Det er Heises første store musikalske kvindeportræt. Og sammen med dem, der senere kom, en hjørnesten i den nordiske musik.«

  • Peter Heise

    Peter Heise: The Song Edition