Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Playlist giver en indføring i temaerne på 'Peter Heise: The Song Edition'

Playlist giver en indføring i temaerne på 'Peter Heise: The Song Edition'

Pianist Christian Westergaard har tilrettelagt Peter Heises næsten 300 sange på hele 11 CD'er med hver deres tematik. Vi har bedt Westergaard om at sammensætte en spilleliste med én sang fra hvert tema, for at give en indføring i mastodontudgivelsen.

Navne
15. april 2021

Den anmelderroste udgivelse Peter Heise: The Song Edition er med dens imponerende 11 CD’er, en af Danmarkshistoriens største musikudgivelser. Christian Westergaard, der er initiativtager til og pianist på udgivelsen, har sammensat de 11 CD’er ud fra forskellige temaer.

For at give en indføring i den store udgivelse, har vi bedt Westergaard om at udvælge én sang fra hvert tema til playlisten Peter Heise: The Song Edition Condensed. I den kommende tid vil vi løbende dykke ned i de 11 forskellige sange, der eksemplificerer de forskellige omdrejningspunkter på udgivelsen, både her Dacapos hjemmeside, på Facebook, Instagram og i vores nyhedsbrev.

Stream playlisten Peter Heise: The Song Edition Condensed.

Tema 4: Efterklange

Temaet for fjerde CD er 'Efterklange', hvilket kan høres i kondenseret form i sangen 7 Romancer og sange af Steen St. Blicher: No. 2, Ossians sang til aftenstjernen, sunget af Lars Møller. 

»Hvordan lød den sagnomspundne barde Ossians sang?«, spørger Christian Westergaard. »Mange romantiske komponister, bl.a. Heises mentor Niels W. Gade, mærkede længslen efter en musik, hvis renhed og kraft kunne bære ind i enhver fremtid. Gade skrev sit første opus som Efterklange af Ossian, og som efterklange af efterklange står en af Heises mest originale og enkeltstående sange, Ossians sang til aftenstjernen. Samme toneart, samme arkaiske skønhed og stolthed som Gades orkesterouverture – renhed, kraft og en hommage til den ældre komponist. Musik af stor virkning skabt som længsel efter en digter, der aldrig var mere end et fantom.«

Tema 3: Guldalderbilleder

Tredje CD bærer titlen 'Guldalderbilleder'. Temaet kan opleves i kondenseret form på playlistens track nr. 3, 4 Folkeviser: No. 4, Husker du i høst, som på udgivelsen synges af Bo Kristian Jensen. Christian Westergaard uddyber:

»Du står på et museum og kigger på et dansk guldalderbillede af folkeliv på landet. Dit blik skanner hen over billedets forskellige situationer, og det standser ved en ung kvinde og mand. Her begynder Peter Heises og Carl Plougs Husker du i høst, et perfekt møde mellem et uprætentiøst digt og Heises mesterlige kompositionshåndværk: En simpel melodi, du husker efter at hørt den en enkelt gang.

Melodien gentages til alle digtets strofer, men åbner sig hele tiden med nye muligheder til hver enkelt strofes særlige indhold. Og som du bevæger dig videre til nye billeder, har situationen på dét billede sat sig på din nethinde. Og sangen får du ikke ud af hovedet igen.«

Tema 2: Erotiske digte

Temaet på den anden CD er ’Erotiske Digte’, som kan opleves kondenseret i Erotische Gedichte (Sung in German) No. 1: An eine Freundind, som er track nr. 2 på playlisten. Erotische Gedichte synges på udgivelsen af Jakob Bloch Jespersen. Christian Westergaard fortæller om temaet:

»Anden CD tager sin titel fra Heises samling af Emil Aarestrups glødende skildringer af det erotiske øjeblik, snapshottet af sansningen, sekundet, som dør om lidt, men som giver alt, også døden, sin værdi. Heises møde med Aarestrups musikalske vers bliver et højdepunkt i hans sangskrivning, og Til en veninde er måske den bedste kærlighedssang nogen dansk klassisk komponist har skrevet.

På CD’en møder den danske og den tyske Aarestrup Heises hofdigter fra de yngre år, Christian Winther, og også han kunne skrive kærlighedspoesi ladet med ængstelig fastholdelse af det erotiske øjeblik. Resultatet blev det måske rigeste møde mellem en digter og en komponist i dansk musikhistorie.«

Tema 1: Norden

Den første CD tager udgangspunkt i 'Norden' som tema. Temaet kan opleves kondenseret i sangen Bergliot No. 1: I dag Kong Harald må holde Tingfred, som på udgivelsen synges af Johanne Thisted Højlund. Westergaard fortæller om musikken til Bergliot:

»Første cd tager dig med på en rejse rundt i Heises nordiske universer: Finlandssvensk folklore, Norges store forfattere, som Heise kendte personligt og til sidst en yderst virkelighedsnær rejse ind i Kongesagaernes fjerne fortid: Peter Heises oversete mesterværk Bergliot. 
Hans musik til Bergliot er for mig en tidsmaskine tilbage til sagalandskabet. Første sang er en nærmest filmisk indflyvning, der giver mig gåsehud hver eneste gang. Og jeg er fra første toner fanget ind af historien om en kvinde, der er stærkere end alle de magtfulde mænd tilsammen, der omgiver hende. Det er Heises første store musikalske kvindeportræt. Og sammen med dem, der senere kom, en hjørnesten i den nordiske musik.«

  • Peter Heise

    Peter Heise: The Song Edition